Olaszország első kőszínházában, a vicenzai Teatro Olimpico-ban hódított a Budapesti Fesztiválzenekar
2018. október 21. írta: StileDiVita

Olaszország első kőszínházában, a vicenzai Teatro Olimpico-ban hódított a Budapesti Fesztiválzenekar

Olaszország tele van építészeti csodákkal, de valahogy ami Andrea Palladio nevéhez köthető, az kiemelkedik ezek közül az egyedi alkotások közül is. Vicenzában található Olaszország első kőszínházba, a Teatro Olimpico - amiről egyik utazásom alkalmával is írtam -. Az épület az 1500-as évek második felében épült, ami különlegességét az egyedi, hosszú utcák kialakításának köszönheti, amelyek egyedülálló térhatást adnak a színpadnak. S ezzel sikerült felkerülnie az UNESCO Világörökség listájára, mint a legrégebbi ma is működő reneszánsz színház a világon.

falstaff_photo3_by_kata_schiller.jpg

Itt indította el hangos sikerrel Fischer Iván Operatársulata (FIOT) és a Budapesti Fesztiválzenekar a Vicenzai Operafesztivált október elején Olaszországban. Az együttes Verdi Falstaffjával és egy gálakoncerttel nyűgözte le a nemzetközi közönséget a Fischer által megálmodott és megalapított fesztiválon.

falstaff_photo1_by_kata_schiller.jpg

A közönség heves lábdobogásban, álló ovációban és hangos bravózásban tört ki Fischer Iván Operatársulatának első előadása után. 

falstaff_photo4_by_francesco_dalla_pozza.jpg

Fischer Iván abban a reményben hozta létre ezt a fesztivált a világ operarajongóinak, hogy gyarapítsa a nemzetközi fesztiválok sokszínűségét Európában. Rendezéseiben a tökéletes, organikus harmóniát keresi a színház és a zene között, melyek közül egyik sem kerekedik a másik fölé. A fesztiválra kilenc országból érkeztek vendégek, az előadások költségeit az ő adományaik fedezték. 

falstaff_photo2_by_kata_schiller.jpg

Az operában, amelyet Fischer Iván és Marco Gandini közösen rendeztek, a lehető legerősebb nemzetközi szereplőgárda énekelt: Ambrogio Maestri (Falstaff), Tassis Christoyannis (Ford), Eva Mei (Alice), Sylvia Schwartz (Nannetta), Laura Polverelli (Meg Page), Yvonne Naef (Mrs. Quickly), Xabier Anduaga (Fenton), Francesco Pittari (Dr. Caius), Stuart Patterson (Bardolfo) és Giovanni Battista Parodi (Pistola). Az operát kétszer játszották el az olasz városban, a Budapesti Fesztiválzenekar pedig egy gálakoncertet is adott Rossini, Mozart, Schubert, Donizetti, Dvořák, Verdi és Kodály műveiből.

A Vicenzai Operafesztivált 2019 őszén rendezik meg újra.

- sajtóanyag felhasználásával - 

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr1514377839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása