Sok dolgot lehet szeretni a kávékban és ebben a "fekete világban", hiszen az elmúlt években komoly változások történtek ezen a téren is. Jöttek a világos pörkölésű, gyümölcsös verziók, egyre többször találkozhattunk nem csak meleg, de olyan hideg italokkal, amelyekről nem is gondoltuk, hogy kihozhatók a kávékból, majd a koktélvilág is felfedezte magának a "kis feketét", de bárhogy is nézzük, ami örök. az az olasz kávékultúra. Egy rövid fekete mély, testes ízzel, ami pillanatok alatt szörcsögve, gőzölve, sípolva fő le a legjobb Made in Italy kávéfőzőkön tökéletes crema-val a tetején, azért valljuk be, ez az, ami tényleg a legrosszabb pillanatban is mosolyt csal az arcunkra.
S az idei, 10. KávéBár Bazár ismét visszahozza ezt a hangulatot a Millenáris B csarnokába látogatóknak. Február 9-10-én ugyanis a specialty kávék üdítő és friss, harsogó zamata mellett ismét teret nyer az olasz kávézás is, az elmúlt évekhez képest sokkal határozottabb megjelenésben. Felsorakoznak egymás mellett a legnagyobbak. Itt lesz az Lavazza, az illy, a Carraro, Costadoro, és az olasz-magyar Perté is, s persze a kávék mellett nem maradhat háttérben a kávéfőzők királya, a La Marzocco cég, aki ezen a hétvégén mindkét napon két pörkölőt lát vendégül, de itt lesznek a számtalan hangulatos színben pompázó Dalla Corte gépek is, valamint az Eureka kávégép standján olyan tampereket lehet majd vásárolni, amelyek egyedi formái egy olasz művész fejéből pattantak ki, s használt gördeszkákból keltette életre az elképzeléseit. S ha már telítődtünk kicsit az olasz kávékkal, egy hűs Franciacorta pezsgővel vagy Giusti proseccoval a kézben még érdemes végignézni a Progast standján is a WMN kávégépeket, valamint a kávés - és teáscsészéket.
De aki vasárnap kora délután érkezik, ő tovább emelheti a tétet, hiszen ha már mindent látott amit eddig leírtam, akkor a lounge részben kialakított workshop helyszínén megismerkedhet Pepperrel és Amy-vel, az első robotpárossal, akik bár nem olaszok, annál inkább magyarok, akik angolul beszélnek és az Enjoy Budapest Café-ban "dolgoznak", viszont annyira tündériek, hogy már az első pillanatban garantáltan mindenki azon fog gondolkodni, hogyan is vihetné haza valamelyiket.
Aztán persze, a specialty kávé kedvelői sem maradnak kóstoló hegyek és programok nélkül ezen a hétvégén.
A látogatók ugyanis a belépőjegy megvásárlásával több, mint negyven kiállító termékeit; kávékat, teákat, borokat, söröket, párlatokat, és egyéb italkülönlegességeket kóstolhatnak egész nap a standokon.
A két nap során három országos bajnokságot lehet végigkísérni: a baristák a Magyar Cup Tasters Bajnokságon mérik össze tudásukat, s a nyertes képviseli hazánkat a berlini világdöntőn.
Aztán itt lesz még a „civil” kávésok országos versenye, az Amatőr Magyar Barista Bajnokság, ami szombaton várja az érdeklődőket, s a megmérettetés a professzionális verseny szabályai szerint zajlik. Vasárnap lesz a Magyar Bártender Szövetség szervezésében a Hidegháború - Cold Brew Cocktail verseny, melyet bárkonferencia követ estig.
Ugyanakkor nemcsak versenyek, hanem előadások, bemutatók, vezetett kóstolók is színesítik a hétvégét! Szombaton 13:00 órától kezdődnek az elméletet kedvelők parádéja, lesz ugyanis Cup Tasting - Ismerd fel! játék a Kilimanjaro Specialty Coffee szervezésében, indonéz kávékóstoló az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ támogatásával, home barista workshop, kávés kerekasztal, s a napot pezsgő-mesterkurzus zárja.
Vasárnap érkezik a nevével ellentétben koránt sem egyszínű The Pink Project-előadás, ahol egy új kávé-variáns kerül szóba, majd pedig elsajátíthatjuk a professzionális „kávéérzékelési” alapokat, vagyis bepillanthatunk a hivatásos kávékóstolók munkájába. Őket követi a Berlinből érkező 19grams pörkölő, amely workshop keretében is bemutatkozik, késő délután pedig egy különleges teaelőadás zajlik, kreatív teakoktélokkal kísérve.
A standokon is számos izgalmas kísérőesemény várható, lesz kávékoktél-kóstoló, saját kávékészítés különböző lágyságú vizekkel, cava és prosecco-kóstolók, és egyéb limitált kóstolóprogramok, mind a belépő árában. Ahogy azt már feljebb kirészleteztük, a specialty kávék mellett az olasz espresso rajongói is találnak kedvükre valót, de teából, sőt, teakoktélból sem lesz hiány!
Idén bővített gasztro-választékkal is készülnek a szervezők; sushi, tapasok, levesek és desszertkülönlegességek is megtalálhatók a standokon. A kávék, teák, borok, buborékok, sörök és párlatok korlátlan vagy limitált kóstolását, valamint egy palack ásványvizet is tartalmaz a belépő. A nagyközönséget és szakmát egyaránt váró hétvégi esemény 11:00-19:00 között tart nyitva, s az indusztriális csarnok tereit betölti majd a kávéillat, live DJ fokozza a hangulatot, s két napon át lehet tanulni, tesztelni, vásárolni, szórakozni, társasági életet élni csúcsminőségű kávé- és báritalok kíséretében.
RÉSZLETES PROGRAM
SZOMBAT
Színpad
11:00-15:00 Amatőr Magyar Barista Bajnokság
15:00 – 19:00 Magyar Cup Tasting Bajnokság elődöntője
CAFÉ&Bar Lounge
13:00 – 14:00 Cup tasting – Ismerd fel! Mik a különbségek a kávéban, ha különböző napokon dolgozzák fel azonos termőterületről, feldolgozó-állomáson // Kilimanjaro Specialty Coffee zöldkávé forgalmazó
14:00 - 15:00 Home barista workshop //Lonkai Márton barista bajnok/Steamhouse Café
15:00 - 16:00 Indonézia – kávé és terroir // Addy Soemantry, Szongoth János/Semiramis
16:00 - 17:00 Kávé+ Várady Tiborral
17:00 - 18:00 Pezsgő mesterkurzus // Varró-Túróczi Anett/VARROS
VASÁRNAP
Színpad
12:00 - 14:00 Magyar Cup Tasting Bajnokság döntő
14:00 – 15:30 Hidegháború – Cold Brew Cocktail verseny
15:30 – 18:00 Bárkonferencia
CAFÉ&Bar Lounge
13:00 – 14:00 Hello Robot! Találkozás az Enjoy Budapest Café robot kollégáival
14:00 - 15:00 The Pink Project // Lonkai Márton barista bajnok/Steamhouse Café
15:00 - 16:00 Kávé - ízlelés, érzékelés, kóstolás, ahogy a profik // Nagy-Bertók Anita/WARDA Coffee Roasters
16:00 - 17:00 19grams Berlin – bemutatkozó és cupping // Bagdi Bence
17:00 - 18:00 Tea, terroir, teainspirációk – Előadás és teakoktél-bemutató // Mihályi Zoltán/Dilmah, Oláh Richárd – StAndrea Wine&Skybar
STANDPROGRAMOK (a programok listája bővül)
La Marzocco Roasters
Naponta két vendégpörkölő mutatkozik be a standon délelőtti és délutáni beosztásban.
BWT Aqua Bar
Water&Coffee ROK&Roll!
A standon egy ROK Espresso gépen különböző lágyságú vizekkel készíthetnek a szakemberek a saját kávéjukból (akár helyben őrölve) espresso italokat.
Agárdi Bár
Kávékoktélok és koktélkülönlegességek az Agárdi párlatokból Dreghiciu Gábor bártendertől mindkét nap 14:00-15:00 és 17:00-18:00 óra között
KIÁLLÍTÓK (a lista még bővül)
KÁVÉ
19grams-Berlin, Awaken Company, Big Ben Tea, Kávé, Whisky, Black Sheep Coffee&Micro Roastery, By Beans Coffee, Caffé Perté, Caffé Vergnano, Casino Mocca, Coffee 42, Costadoro, Dalla Corte Hungary, DeLonghi, Eureka Coffee Machine, fekete, Goosebumps.Coffee-Modbar, illy, Impresso Micro Roastery, Kávékalmár, Kultúrpresszó, La Marzocco, Lavazza, Lucky Cap Micro Roastery, Progast, ROK espresso, Steamhouse Cafe, WARDA Coffee Roasters
BOR/PÁRLAT
Agárdi Pálinkafőzde, Bottle Life, Büttner Borbirtok, Istvándy Birtok, Liquid Gold-DLB, Schiszler Pálinkák, Vabrik Pince, Varros & Co., Vino Castillo, ZIP’S BEER
GASZTRO
Chococard, Csokizóna, Cserpes, Desszertműhely, Dessert Service, Dilmah Tea, Stelázsi, Wasabi Sushi, ZIP’S - Gastro
VÍZ, EGYÉB
BenDa Fashion, BWT Hungária, 383 The kopjary water, PlaccON, Simpra, TADAMM
JEGYEK – a belépőjegy tartalmazza a kávék, teák, forró csokik korlátlan kóstolását, valamint borok, pezsgők, sörök, párlatok kóstolását, egy palack 383 The kopjary water ásványvizet, a BWT Aqua bar szolgáltatásait, s a programokon való részvételt!
Elővételes napijegy: 3000 Ft
Elővételes kétnapi jegy: 5500 Ft
Napijegy a helyszínen: 3500 Ft
Jegyértékesítő partnerek:
Steamhouse Cafe – 1011 Budapest, Batthyány tér 5.
ABC By Beans – 1054 Budapest, Hold u. 13.
Sock's Coffee – 1074 Budapest, Dohány u. 1.
Online jegyértékesítés: www.jegymester.hu
(A rendezvény 14 éves kor alatt ingyenes)
Facebook-oldal: https://www.facebook.com/events/1857403854351505/