Montecristo, az olaszok misztikus és megközelíthetetlen szigete
2019. augusztus 28. írta: StileDiVita

Montecristo, az olaszok misztikus és megközelíthetetlen szigete

Aki már valaha járt Capri-szigetén az Axel Munthe házban, főleg úgy, hogy előtte olvasta az angol orvos San Michele regénye című művét, neki izgalmas lesz a következő utazási cél is. De persze kinek ne lenne figyelemfelkeltő fiatalkorunk egyik legizgalmasabb kalandregényének színhelyére látogatni, ahol egy csöpp kis szigeten rengeteg kincset rejtettek el? Nem másról van szó természetesen, mint a Toszkánától nem messze található Montecristo szigetéről, amiről a regény főhőse, Monte Christo is kapta a nevét…és ahol történetesen a szerző, Alexandre Dumas soha nem járt. Sokan elképzeltük a regény olvasásra közben, és talán a mai napig ábrándozunk arról, hogy egyszer mégiscsak elmegyünk, és bejárjuk a szigetet, hátha kincsre bukkanunk. Bármilyen meglepő is, ez közel sem olyan egyszerű. Ugyanis a szigetre szinte nehezebb bejutni, mint a Vatikánba.

gettyimages-108549309.jpg

Mert bár a nagyságrendileg 1000 hektáron gyakorlatilag semmiféle szolgáltatás nincs, és szinte lakatlan is, leszámítva azt az egy-két erdészt és gondnokot, aki betehetik a lábukat kétheti váltásban, Montecristora nem lehet csak úgy odahajókázni, odayachtozgatni vagy bárhogy megközelíteni, mert szó szerint ’tiltott zóna’. Ahogy az úszás, a horgászás, a halászat, és persze a kincsásás is büntetendő cselekménynek számít annak az 1000 embernek, akik hosszas előkészületek után mégiscsak partot érhetnek.

100-di-montecristo-5.jpg

De mit is tud valójában ez az Elba szigetétől alig több mint 45 km-re található helyszín? Az 1800-as évek elejétől negyven esztendőn át védett állatok és növények lakhelyéül szolgált, majd 1870-től az erődjében börtönt alakítottak ki, végül pedig III. Viktor Emánuel király rendezte itt be a rezidenciáját…vadászbirtokként. Aztán 1971-ben megváltozott minden, zárt természetvédelmi területté nyilvánították, ezért lekerült a hajóútvonalról, és innentől minden tilos a szigeten, főleg a megközelítése. Ma már csak a gránitsziklákon ugráló hegyi kecskéknek van lehetőségük hosszasabban időzni a természetes illatlaboratóriumként is nevezett szigeten.

794111_986_485_fsimage_1_edit_chateau_dif1.jpg

capre-a-montecristo.jpg

De azért a reményt nem kell teljesen feladni, bár igencsak kitartónak és szerencsésnek kell lennünk, ha szeretnénk bejárni az örökzöld növényzetű, szúrós bozótokkal teli misztikus helyet. Évente ugyanis 1000 turistát – 600 diák és 400 felnőtt – engednek be Montecristora két turnusban, április 1. és július 15-e, valamint augusztus 30. és október 31-e között. De mielőtt elkezdenénk rohanni, hogy kitöltsük a jelentkezési lapot, nem árt tudni, hogy az elbírálás ideje 3 hónap, és leghamarabb, az elbírálást követő 3. évben nyílik esélyünk az utazásra. Viszont, ha ez egyszer összejön, és beszívhatjuk a történelmi hely friss levegőjét, akkor már esélyünk van megcsodálni a Cala Maestra-t, és az ott tartózkodásunk éjszakáit a Villa Reale-ban tölthetjük. Így máris van miért türelmesnek lenni…sőt, még talán azért is, mert egyes hírek szerint a látogatószámot hamarosan 1500-ra emelik.

villareale.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr9515028896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

StileDiVita 2019.08.29. 10:15:11

@Törpe minoritáska: Én azt gondolom, hogy Dumas egy korszakos író volt, s mint olyannak, kellő fantáziája volt ahhoz, hogy a könyv születésének időszakában történelmi helyszínnek számító szigetet körbe lengjen a fantázia világával. A ma oda utazó emberek között pedig biztos, hogy sok érdemes személyiség van, hiszek elég kemény szűrő lehet ilyen kevés embert kiválasztani egy évben. Én azért szeretnék hinni benne, hogy pont attól - is - érdekessé tud válni Montecristo, hogy kevés turistát engednek be évente, s nem tenne jobbat a helynek, ha nem tehetné be a lábát senki oda.

Imre Ferenczy 2019.08.29. 12:03:43

csak japánt és ámerikait ne
süti beállítások módosítása