A MÜPA Budapestre hozza Luciano Berio, az elektronikus zene atyjának zenéjét
2019. október 03. írta: StileDiVita

A MÜPA Budapestre hozza Luciano Berio, az elektronikus zene atyjának zenéjét

A ’60-as évek avantgárd zenei irányzata sokakra tett mély benyomást itthon és a nagyvilágban egyaránt. De az olasz származású Luciano Berio minden zeneszerző között is olyan egyedit alkotott, ami kihatással volt a 20. század elektronikus zenei világára. A világon elsőként ő csempészte be a zenei produkcióiba az elektronikát, és ezzel olyan semmihez sem hasonlítható zenei világot teremtett, amitől joggal nevezték kortársai is korszakos zseninek. S hogy tehetségének kibontakoztatása ne álljon meg csupán az elektronikus zenei kultusz alapköveinél, népdalokra írt műveinek is semmihez sem hasonlítható egyediséget kölcsönzött. Ugyanis az ebben a stílusban készült alkotásai tradicionális hatással ruházták fel az eredeti művet, ezzel is még egyedibbé, megismételhetetlenné téve azokat.

Képtalálat a következőre: „luciano berio”

2019. október 7-én este 19.30-kor pedig a MÜPA szervezésében a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál a Budapest Music Center koncerttermébe elhozza a magyar közönségnek is ezt a csodavilágot az "Emberi hang-2.1" koncertjével, kiegészítve Faragó Béla 1985 és 2009 között írt vokális műveinek reprezentatív válogatásával, ami múlt évben CD-n is megjelent. A koncerten két hosszabb ciklus, a József Attila-dalok, illetve a Pormacska-dalok és -táncok hangoznak el – utóbbiban a zeneszerző Franz Kafka kisregénye nyomán írt operájának (Átváltozások) kórusait fűzte össze.

Berio nem csak műveiben, hanem megfogalmazott gondolataiban is az újszerűre törekedett. Vallomása szerint, a művész nem független korától, amelyben él:

„A művészet nem süket a történelemre. A világ, a maga összes válságával, úgy változik, akár egy élő organizmus. A művész a legkevésbé sincs kizárva ebből a folyamatból. Belemerül a maga korába, látja annak fényeit és árnyait. És a művész a maga korának, a maga világának teremt, nem az eljövendő halhatatlanságnak vagy az antik örökkévalóság templomának.”

Képtalálat a következőre: „luciano berio”

Luciano Berio, a 20. századi zenei világ egyik legismertebb és legsokoldalúbb zenei tehetségénél adott volt a műfaj iránti vonzalma, és az ahhoz kötődő érdeklődése, minekután zenész családból származott, és így első tanára a zeneszerző-orgonista édesapja volt. A gyerekkori évek, és az apjával töltött idő olyan hatással voltak rá, hogy pályaválasztáskor egyértelmű volt, Milánóban a Verdi Konzervatóriumban tanul tovább. Itt sajátította el a zeneszerzés és vezénylés tudományát, majd miután az amerikai Tanglewoodba költözött, az apja után méltó mestert talált Luigi Dallapiccola személyében, aki mint zeneszerzőre is nagy hatást gyakorolt. Ígéretesen induló zongorista pályáját a világháborúban szerzett kézsérülése miatt feladott, onnantól kezdve kizárólag dalkísérésre vállalkozott. Viszont karmesteri pályafutása továbbra is megmaradt. Nevéhez fűződik több együttes alapítása mellett a New York-i Juilliard Együttesé is, aminek egyben vezetője is volt. 1953-ban Bruno Madernával közösen életre hívta a RAI milánói elektronikus zenei stúdiót, és szintén Madernával közösen, 1956-ban létrehozták az Incontri Musicali (Zenei találkozások) című avantgárd zenei folyóiratot, valamint az ugyanezt a nevet viselő hangversenysorozatot. A világon szinte elsőként szólaltatott meg élő hangszereket, valamint énekhangot, továbbá elektronikussá alakított zenedarabokat. Mindezekből nőtte ki magát a kollázs szerkesztési elv használata, ami lehetővé tette számára, hogy eddig soha nem hallott összhangokat keltsen életre a népzenétől egészen a rock zenéig. Az 1970-es években a párizsi IRCAM egyik alapító munkatársa volt, mint elektroakusztikai részlegvezető, aminek hatására 1987-ben Firenzében megalapította a Centro Tempo Reale elektroakusztikai központot, amit élete végéig vezetett. Előszeretettel hangszerelt át Brahms és Mahler műveit, rekonstruálta Schubert 10. szimfóniáját és Monteverdi Orfeóját, és színpadra is készített zenedarabokat. Színpadi, zenekari vokális és kóruműveit a mai napig világszerte, telt házas koncertekkel, zenei rendezvényekkel játsszák.

Bővebb információ: https://cafebudapestfest.hu/program?id=114558

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr615190188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása