I pensieri: két világpremier olasz-magyar koprodukcióban egy színpadon a Modern Musici Aquincum koncertjén
2019. október 14. írta: StileDiVita

I pensieri: két világpremier olasz-magyar koprodukcióban egy színpadon a Modern Musici Aquincum koncertjén

Az olasz-magyar barátságnak sok jó példája van számos szakterületen, amiből az egyik mindenképp a zene világa. A Liszt Ferenc Zeneakadémián kötettett barátságok szavatossága pedig úgy látszik, szerencsére soha nem jár. Erre alapozta három évvel ezelőtt Pierluigi Ruggiero csellóművész és producer is az ötletét, amikor régi barátaival életre hívta a Modern Musici Aquincum kortárs zenei formációt. Az elmúlt években a nem szokványos kvintett többször fellépett már, többek között Ruggiero hazájában, Olaszországban is, október 17-én pedig a MÜPA szervezésében már egy ideje zajló CAFe Budapest fesztivál részeként a BMC színpadán lehet meghallgatni őket, ahova két világpremierrel is készülnek.

ipensieri.jpg

A fiatal együttes sokak által ismert tagjai, mint Bánfalvi Zoltán, a Pannon Filharmonikusok koncertmestere, vagy az egyik klarinétos, Szűcs Péter, aki az egyik legjobb a kortárs zenében, továbbá Luciano Di Giandomenico zongorista és Patrizia Cigna énekes olyan mai modern darabokat játszanak élő olasz és magyar szerzőktől, amelyek közül egyedül Frank Zappa a kivétel, de az ő műve is természetesen olasz zeneszerző feldolgozásában fog elhangzani, és hallható lesz az angol szerző, Ken Steen műve is.

A változatos program gerincét viszont Eötvös Péter három remeke, a Natasha, a Die Lange Reise illetve a Joyce fogják képezni, melyek mára olyan világhírű művekké nőtték ki magukat, hogy több átdolgozásban is léteznek és hallhatók a világ számos koncerttermében.

S persze mindezt még lehet tovább fokozni, ugyanis ezen az esten ősbemutatóra is sor kerül, ráadásul kettőre is. Az egyik Luciano Di Giandomenico: La cathédrale blessé-je, amellyel a szerző emléket állít a nemrég leégett Notre Dame-nak. Valamint szintén világpremierként lesz hallgató Rossella Spinosa: Not Far című darabja, egy egyedi hangzású, hegedűszólóra írt mű, ami hirtelen ugrásaival a lélekben lévő távolságokat járja be, a bennünk lévő szélsőségeket jeleníti meg a zenében. Magyarországon pedig először lesz hallható ezen az esten Luciano Di Giandomenico: La donna vestita di sole című szólócsellóra írt műve, és felcsendül Federico Santori: Ciclo stellare-ja is.

Az est teljes programja:

Eötvös Péter: Natasha

Oláh Patrik Gergely: Meine Qual

Eötvös Péter: Die lange Reise

Federico Santori: Ciclo stellare – magyarországi bemutató

Luciano Di Giandomenico: La donna vestita di sole – magyarországi bemutató

Eötvös Péter: Joyce

Luciano Di Giandomenico: La cathédrale blessée – ősbemutató

Rossella Spinosa: Not Far – ősbemutató

Rota: Trio

Ken Steen: "Eye" Mask

Frank Zappa – Marino Baratello: Peaches en Regalia   

Bővebb információ: https://cafebudapestfest.hu/program?id=114564

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr8015221050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása