Főzzük, pihenjünk, kultúrálódjunk olasz módra északtól délig magyar segítséggel - Április 26-án nyit Olaszország
2021. április 25. írta: StileDiVita

Főzzük, pihenjünk, kultúrálódjunk olasz módra északtól délig magyar segítséggel - Április 26-án nyit Olaszország

prilis 26-án nyit Olaszország, mi pedig alig várjuk, hogy végre lassacskán majd mi is kocsiba ülhessünk...bátrabbak repülőre..., hogy végre északtól délig elfoglaljuk a kedvenc helyünket, pihenjünk a tengerparton, majd finom éteket együnk remek borok mellett, sétáljunk a szűk sikátorokban vagy a vadregényes tájakon, esetleg kulturálódjunk, vagy csak úgy beüljünk az autóba, és menjünk, amerre az út visz bennünket. Igaz, erre azért még várni kell egy keveset, de ha szeretnénk új helyeket kipróbálni, esetleg nem tudjuk, merre induljunk pontosan, most ajánlok néhány csodás magyar hölgyet, akik segítenek az eligazodásban, szállást ajánlanak, és még van akivel főzni is lehet. 

eki3.jpg

Friuli-Venezia Giulia: Semperger Sommariva Kinga; Egy kis Itália

Ebbe a csodás északi tartományba ment férjhez évekkel ezelőtt, és azóta is nagy lelkesedéssel ír Gradotól Udinen át Velencéig sajátosan egyedi, lelkes stílusában Kinga. Hol útravalókkal látja el az olvasót, hol a saját élményeit osztja meg úton-útfélen, vagy éppen a férje családjába enged betekintést. Egyszóval, ha valaki északon szeretne egy kis időt eltölteni, keresse Kingát, Kinga oldalát, ahol hasonló kedves kis posztokkal és csodás képekkel találkozhat.

„... Arra gondoltam, hogy mit szólnátok hozzá, ha kicsit letérnénk a megszokott utakról. Nem tagadom, mindig is a belső hang és a szenvedély vezette - (vezeti most is, nagy erőkkel) felfedezéseim, na jó s persze Seba ;)) . S imádom amikor olyan kis eldugott helyekre kalauzol a megérzés, vagy csakúgy a szív hangja, amelyek olyan igazi autentikus önmagukban ölelnek át.

Nincsen megfelelés, nincsen tömeg, nincsenek felesleges manírok, nincsen műanyag, ... antik, ódón történelem fogad, beszélő kőfalak, repedt falakba kapaszkodó virágos kaspók, az olasz vidék apró lételemei. Városkák, kisfalvak, apró kis "borgo"-k, ősi helyek, melyek megtöltik a szívünk.

Mindig is azokat a helyeket járjuk, keressük, ahol az autentikus, retro olasz élet honol. Ahol a kisházak között, a piciny kerek asztalok és tonett székek bűvöletében nyüzsgő kis Pasticceriak-ban fogadnak a Nonna-k és Nonno-k, s ahol a helyi kis Osteria-ba mindig jó betérni egy gyors pasta-ra és kávéra. Együtt enni a helyiekkel. Ahol még minden eredeti ... Miközben a tekergetős kis rádióból, a kockás terítő felett, Adriano Celentano szól.

Boldogságmorzsa helyek. Felturbózott marketing nélkül, csakúgy természetesen, kedvesen. Igazi, életszerű, sokat látott, sokszor kicsit megkopott falak között, ráncosan festett mediterrán színek ölelésében. Ahol mindig lesz egy kopott bicikli, kosarában egy csokor virággal, s ahol mindig kiszól valaki a kisablakon, hogy Ciao, Come va Cara?! ...

Ilyen helyeket hoztam most el Nektek ... Nem egyet ... Hármat.

Azt pedig, kedves olvasóim, Ti döntitek el, hogy melyik csodával kezdődjön egy újabb utazás. 3.2.1. ... Vasárnap (április 25.) éjfélig várom kedves visszajelzéseiteket, itt a poszt alatt, aztán indulunk:

3.... egy csoda kisvárosba, ahol a fő utca mögötti apró kis beszögellésekben igazi meglepetések várnak

2.... ősidők falai között kalandozunk, egy különleges kultúra emlékeinek nyomdokain

1..... az üveghegyek zöld lankái között bújik meg egy varázslatos kisváros, ahol a kövek is mesélnek ...

A döntés most rajtatok áll, én pedig hatalmas nagy szeretettel leszek a történetmesélő, bármelyik célállomásra is indulunk, - együtt.

  • Izgatottan várom a visszajelzéseiteket, ezen a napsütötte péntek délután.”

eki1.jpg

eki2.jpg

eki3.jpg

Firenze: Kiss Eszter; Hello. Itt Firenze

Eszter az egyik legcsodálatosabb olasz várost, a kultúrájáról is világhírűvé vált Firenzét hozza olyan szinten testközelbe, hogy még lehet, épp nem is vagyunk ott, de már érezzük a talpunk alatt a kis utcák fülledt levegőjét, a kultúrával átitatott terek és parkok zöld illatát, vagy éppen már írjuk is az üzenetünket Dante-nak. Eszter mindenben segít, hiszen ő olyan alapossággal ismeri rejtett oldalát is, mint kevesen.

„Úgy hozta az élet, hogy néhány éve Firenzébe költöztem, ahol ma is élek olasz férjemmel és tündéri kisfiunkkal. Mindig is azt éreztem, hogy önzés lenne magamban tartani mindazt a csodát, felfedezést, élményt amit itt átéltem és átélek ma is. Így lettem idegenvezető, azzal a küldetéssel, hogy vendégeim toszkán kirándulása egy életre szóló élmény legyen.

Firenze

Firenzére évente körülbelül 15 millió ember kíváncsi. A világ minden tájáról érkeznek látogatók, hogy személyesen lássák a város jelképét, Brunelleschi kupoláját, vagy a Paradicsom kapuját, amin Ghiberti több mint 20 évet dolgozott. A Medici család híre messzi földre elért, erőssé, gazdaggá és híressé tették városukat, támogatva fiatal szobrász, festő vagy építész tehetségeket. Így forrt össze Firenze neve a művészetekkel és a reneszánsszal. Az Uffizi galériában ma is megtalálhatók a művészettörténet leghíresebb alkotásai úgy mint Michelangelo egyetlen festménye, Leonardo da Vinci fiatalkori de különleges látásmódját megcsillantó munkái, Raffaello szépséges alakjai, Botticelli Vénusz és Madonnái vagy Caravaggio az élet és a halál közötti pillanatot kimerevítő Medúzája.
Mérhetetlen gazdagság egyetlen városban.

Toszkána

Firenze művészeti, kulturális és történelmi öröksége kétségkívül a régió leglátogatottabb városává teszi. Mellette azonban egyre népszerűbb úticélok a kisebb, nyugalmasabb, ugyanakkor látnivalókban rendkívül gazdag városok. Siéna katedrálisa már akkor állt, amikor a firenzeiek még csak tervezték a sajátjukat, a Palio, mint a város lelke, szíve, nem csak egy lovasverseny, és véletlenül sem a turistáknak szánt esemény. Lucca városfala egy szinte érintetlen, gazdag várost rejtett, legendái, anekdotái, szellemei ma is a szűk utcákban mesélnek, akár Pucciniről, a város szülöttéről. Egyedi, ma is eredeti recept alapján készült likőrjét egy helyen árulják, antik római korszakára emlékező édes kenyerét illik megkóstólni az arra járónak. Pistoia Ezüstoltárán a legnagyobb aranyművesek dolgoztak, páratlan értéket a városra hagyva. A korabeli zarándokút keresztezte a várost, így megszámlálhatatlan templom épült, amelyekből néhányan ma is hírdetik a város aranykorát.
San Gimignano-t a középkori Manhattan - nek is szoktál nevezni, hiszen itt látható ma is néhány azokból a tornyokból amik egykor a lakók gazdagságát és hatalmát hírdették.
Vinci neve összenőtt az egyik leghíresebb reneszánsz ember nevével. Leonardo szülőföldjén valami olyat kapott örökségül, ami egész életében meghatározta gondolkodását, értékrendjét. Ezért érdemes ellátogatni szülőházához és a róla elnevezett múzeumhoz.”

hf1.jpg

hf2.jpg

hf3.jpg

Toszkána: Bucs Ágnes; Toscana cooking school

Ági és férje egészen elképesztő dolgokat művelnek Toszkánában. Csodás szállással várják a vendégeket egy középkori falucskában, ahol nem csak megszállni lehet, és elveszni a mesés toszkán tájban, de a legjellegzetesebb ételeket is el lehet készíteni velük autentikus környezetben. A Világjáró magazin tökéletesen összefoglalta mindazt, amit a látogató Montefollonicoban találhat.

"Van egy hely Toszkánában, ahol esküvő és házi tészta vár ránk 

Toszkána messzi földön híres olasz régió. A helyiek szerint Isten jó kedvében alkotta meg ezt a vidéket égbe szökő ciprusaival, napsárga kőházaival és a nonnák örök életű receptjeivel. A Rooms La Costa ezt az élménycsomagot kínálja Montefollonico középkori falucskájában.

Amagyar-olasz tulajdonban lévő butikhotel, a Rooms La Costa, Toszkána egyik legszebb részén található. A magyar-olasz házaspár, Bucs Ágnes és Paolo Masini séf által megálmodott vendégház és étterem hosszú utat járt be, mire elérte mai, több funkciós alakját.

Az eredetileg 5 szobával, egy panoráma terasszal és egy úszómedencével megnyitott Locanda Costa nevű panzió, és a hozzá tartozó Ristorante il Medioevo étterem, ma már összeolvasztva és megnagyobbítva képezik a Rooms La Costa és a Ristorante La Costa hotelt és éttermet, ami Montefollonicotól három kilométerre található.

Az új, 30 olívafával büszkélkedő és Ficopazzo névre keresztelt birtokot a Pienza felé vezető úton találjuk. 

Itt már nem csak szállás és finom ételek várják a vendégeket, hanem főzőiskola, szervezett bortúrák, olívabogyó szüret és magyar nyelvű tematikus gasztrotúrák is. A túrák ideje alatt Paolotól vagy a nonnától (a rangidős nagymama) tanulhatnak főzni a résztvevők, közben pedig felfedezhetik Pienza, Siena és Montepulciano piacait és mindennapjait.

De aki egy rendhagyó és emlékezetes esküvőre vágyik, az is jó helyen jár Montefollonico vidékén, hiszen a középkori falucska számos magyar menyegző színhelye volt már. A Rooms La Costa tulajdonosai az esküvőszervezés minden mozzanatában segítenek, akár hivatalos polgári esküvőt akár egy szimbolikus házasságkötést szeretnénk. Intézik az anyakönyvvezetőt, a zenét, a fotóst, a fodrászt és a tipikus toszkán ünnepi ételeket is, ha kell."

fp1.jpg

fp2.jpg

fp3.jpg

Róma: Németh Bea, Róma utak

Az Örök Várom egy kicsit másképp. Róma az egyik legtöbb történettel rendelkező város a világon, legyen szó gasztronómiáról, kultúráról, történelemről vagy akár divatról. Bea pedig arra vállalkozik, hogy minden egyes régi és modern titkot, érdekességet megosszon velünk a hét minden napján úgy, ahogy talán még nem is láttuk a várost, nem is hallottuk a történetet. Nekem ez talán az egyik legkedvesebb posztom, hiszen Olaszország nem más, mint maga a divat fellegvára, és ez senkit nem kerülhet el, aki egyszer beteszi a lábát az országba. Figyelem, Bea oldala privát oldal, a tartalom csak akkor látható, ha először jelentkezünk a csoportba. 

„A pápai divat

Már néhány hete Rómában forgatják Lady Gaga és Adam Driver főszereplésével a Gucci gyilkosságról (is) szóló "House of Gucci" filmett. A napokban a varázslatos Coppedè környéket szállta meg a stáb, néhány jelenetet Zsidónegyedben álló Santa Maria Campitelli templom mellett vettek fel.

A rövid divat-bejegyzés apropója a mai évforduló:

2005 április 19-én foglalta el Szent Péter trónját Ratzinger bíboros, XVI Benedek pápa néven, aki néhány évvel később visszavonult, de Papa emerito címmel még fontos szerepet tölt be a Vatikánban.

A Gucci divatcég, szorosan, nem kapcsolódik a Vatikánhoz - annyiban igen, hogy a cég elegáns darabjai megvásárolhatók az exkluzív, vatikáni üzletekben - erről több részletet majd személyesen, Rómában

Benedetto XVI neve egy másik divatcéggel fonódott össze: angol nyelvű lapok szerint a pápa piros Prada cipőt viselt, elsősorban a szerdai audienciák alkalmából, a milánói divatcég azonban tagadta, hogy ők ajándékozták a bőrcipőket. A vörös mokaszint - amely 2007-ben "Az év kiegészítője" címet kapta - a pápa hivatalos cipésze készítette, Adriano Stefanelli, aki II. János Pál pápát is kiszolgálta.

Az olasz és nemzetközi divat -valamit technológiai cégek azonban továbbra is megkörnyékezték Benedetto-t. Nyári szabadságán Geox "Uomo Light" cipőt és Serengeti napszemüveget viselt; zenét pedig - elsősorban Mozart, Chopin és Stravinszkij műveit a fehér, iPod-on hallgatott. A pápának - állítólag - mégsem voltak preferenciái, amikor világi dolgokról, javakról beszélünk; a napszemüveg vagy cipő márkájának nem tulajdonít jelentőséget és a pápaválasztás utáni első, publikus pillanatok is meglehetősen formabontóak voltak.

Az újonnan megválasztott pápát a "Stanza delle Lacrime" "Könnyek Szobájába", egy apró, fehérre meszelt szobába viszik, amely a Sixtus-kápolnából nyílik. Itt lép az új pápa az igazi átváltozás útjára, lelkieleg és fizikailag. Ebben a szobában őrzik a három méretben (S, M, L) készült fehér pápai viseletet, amelyet a Gammarelli szabászat varr, már 1798 óta, minden pápaválasztás alkalmából.

2005-ben, a három méret közül egyik sem felelt meg Ratzingernek: az egyik túl nagy volt, a másik túl rövid, a harmadik túl hosszú. Ratzinger - nem számítva arra, hogy pápává választják, a konkláve második napján egyszerű, hosszú ujjú, fekete pulóvert viselt - a klasszikus fehér ing helyett - amely kilógott a fehér reverenda alól. A megválasztásakor történt stílusbotlást Benedetto XVI többé nem követte el, a pápai szabót lecserélte és visszalépéséig (2013.02.11) ametiszttel díszített, fehér inget hordott a pápai reverenda alatt.”

r1.jpg

r2.jpg

r3.jpg

 

Amalfii partszakasz: Kovács Ágnes

Nem lehet a Costiera Amalfitana-t másképp jellemezni, mint a világ legszebb partszakaszát. Hiszen ki ne emlékezne a csodás Positano-ra a „Napsütötte Toszkána”-ból, vagy ne jutna azonnal az eszébe Capri semmihez sem hasonlítható, tengerből kiálló kövei, esetleg a végeláthatatlan templomlépcső Amalfi-ban. S akkor még nem szóltunk Pompeii-ről, Minori-ról, Ravello-ról, és a mindezeket összekötő, ezer kanyart rejtő, sokszor a mélybe hulló szakadék szélén egyensúlyozó útszakaszról. Ági mindezt úgy mutatja be a hozzá érkező érdeklődőknek, hogy nincs weboldala vagy facebook oldala a személyes profilján kívül, mégis állandóan mozgásban van egyik csoporttól a másikig, mert bár a mondás úgy tartja, jó bornak és kell a cégér, a Costiera Amalfitana szinte odakínálja az utazónak saját magát minden csodájával, és olyan titkával együtt, amit csak Ági tud megmutatni az érkezőknek.

Tavaly nyáron egy interjút készítettem vele erről a mesébe illő országrészről, amelyet itt lehet olvasni: https://stiledivita.blog.hu/2020/07/19/buongiorno_italia_4_resz_a_costiera_amalfitana_partszakasz_most_valoban_a_vilag_legszebb_latnivaloja

a2.jpg

a1.jpg

a3.jpg

A fotók az ajánlott oldalakról származnak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr6216512656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása