Egyértelmű tény, Olaszországban jó enni. Nagyjából bárhol és bármit, mert nehezen tudnak igazán hibázni. Persze, azért náluk is vannak kicsit gyengébb helyek, de leginkább jobb és még jobb éttermeket tudunk említeni. Mi sem bizonyítja mindezt jobban, minthogy a csizma teljes területén 2019-ben már 367 Michelin-csillaggal kitüntetett hely található, amivel a dobogó második fokán áll a legtöbb csillaggal rendelkező országok "versenyén", közvetlenül Tokió után, ahol 200 csillagot osztottak már ki.
Az idei évben az ellenőrök külön figyelmet fordítottak a régiók sokszínűségének bemutatására, ami kiterjedt a termékeken túl a terroire-ra és a hiteles gasztronómiára is. Valamint arra is kiemelten figyeltek, mennyire tartja az adott hely a harmóniát a tradicionális konyha és a modern konyhaművészet között, amire már hosszú évek óta nem csak az olasz séfek büszkék, de kiérdemelte a Michelin ellenőrök és vezetőség elismerését is.
Nézzük tehát a legfrissebb helyeket:
Az ország legújabb 3 Michelin-csillagos étterme, a Catia és Mauro Uliassi testvérpár által vezetett Uliassi Ristorante Senegalia az ország keleti részén található Senigalia-ban, ami a turisták által még nem igazán felfedezett régió, talán csak Loreto, a Mária-kegyhely miatt. Az étterem közvetlenül a tengerparton található, ami meghatározza a fő irányvonalat is:
„Ez egy olyan hely, amely tele van energiával, ami rendkívül szép” - mondja Sergio Lovrinovich, a Michelin Guide Italy igazgatója. „A vacsorák mindig emlékezetes élmények, amelyek egyedülálló konyhát mutatnak be, amivel kiérdemelték a 3 Michelin-csillagos jelölést.”
Ezzel a jelöléssel az Uliassinak az alábbi kiemelkedő, 10-es listába sikerült megérkeznie: Piazza Duomo Alba-ban, Da Vittorio Brusaporto-ban, St. Hubertus San Cassiano-ban, Le Calandre Rubanó-ban, Dal Pescatore Canneto Sull'Ogio-ban, Enoteca Pinchiorri Firenzében, La Pergola Rómában, Reale Castel di Sangro-ban és Massimo Bottura híres Osteria Francescana-ja Modenában.
A 2019-es útmutatóban továbbá 39 két csillagos étterem található, aminek a száma nem bővült a tavalyihoz képest, és 318 egy csillagos étterem, amelyek közül 29 új bejegyzés.
A legtöbb új csillagot begyűjtő régió Piemont, olyan helyekkel, mint az Antonino Cannavacciuolo tulajdonában lévő Cannavacciuolo Bistrot Troinóban Nicola Somma séffel az élen, vagy szintén a Cannavacciuolo céghez tartozó Cannavacciuolo Café & Bistrot Novara-ban, Vincenzo Manicone vezetésével.
A Piemont-i csillagos gyűjteményt erősíti idéntől továbbá az Enrico Bartolini tulajdonába tartozó Locanda del Sant’Uffizio Cioccaro di Penango-ban Gabriele Boffa séffel a konyhában.
Aztán délre véve az irányt, Basilicata-ban egy új csillaggal tér vissza a Matera-i Vitatonio Lombardo, és Calabriában a Quafiz, Nino Rossi séffel.
Persze, a szigetek sem maradnak csillag nélkül. Taorminán, Szicíliában a Heinz Beck hotel St. George étterme Giovanni Solofra séffel a konyhában egy csillaggal rukkolt elő, és idén visszaszerezte csillagját a szardíniai Arzachenában található ConFusion Lounge, Italo Bassival a konyha élén.
S természetesen ne feledkezzünk meg a Bib Gourmand jelölésekről sem, melyből 257 db található Olaszország különböző pontjain.
S akkor nézzük az új csillagos éttermek teljes listáját:
3 Michelin-csillag:
Uliassi
Egy Michelin-csillag
12 Apostoli
Abocar Due Cucine
Astra
Bros'
Cannavacciuolo Cafè & Bistrot (Novara)
Cannavacciuolo Bistrot (Torino)
Carignano
Caracol
Casa Iozzìa
ConFusion
Danilo Ciavattini
Degusto Cuisine
Due Camini
Giglio
Harry's Piccolo
In Viaggio, Claudio Melis
La Tenda Rossa
Locanda del Sant'Uffizio-Enrico Bartolini
Locanda Severino
Materia
Moma
Qafiz
Ristorante al 43
Sapio
Sedicesimo Secolo
Spazio7
St. George by Heinz Beck
Stube Hermitage
Vitantonio Lombardo
Forrás: https://guide.michelin.com/at
Fotók: Google