Könyvajánló recepttel – Gennaro Contaldo: Pasta Perfetto! A legfinomabb olasz tésztaételek
2020. július 12. írta: StileDiVita

Könyvajánló recepttel – Gennaro Contaldo: Pasta Perfetto! A legfinomabb olasz tésztaételek

„Nagyon boldog vagyok, hogy egy teljes könyvet írhatok kedvenc ételemről – az olasz tésztákról” – mi mással is kezdhetné a bevezetőjét a Jamie Oliver mestereként megismert Gennaro, aki már számtalan magyarul is megjelent könyve után most a tészták világába vezeti be az olvasót egy olyan olasz szakács szemszögéből nézve, aki a dél-olaszországi Minoriban még gyerekként láthatta, ahogy a friss tészták az utcán száradnak a bambusz szárakon a tűző, nyári napsütésben.

7ee7ff23-b4f5-4294-8781-21c75cac6bf1.JPG

Épp ezért a könyv érdekes részleteket is tartalmaz egyes receptek eredetéről, izgalmas anekdoták között lehet eljutni főzési tippekig és trükkökig, és nem hiányozhatnak az alternatív összetevők sem, nem csak gluténérzékenyek számára. Hiszen Olaszországban a tészta nem csupán csak egy étel, hanem hagyomány és életmód is egyben, ami hosszú múltra tekint vissza. A legtöbb olasz háztartásban egyetlen étkezés sem teljes egy tányér tészta nélkül – északon tojás hozzáadásával, délen anélkül -, függetlenül attól, hogy az éppen egy gyors, paradicsomszószos spagetti, vagy bonyolult, töltött változat.

És pont ebben rejlik a tészta szépsége és mára világot meghódító népszerűsége is. Az egyszerű, de mégis sokoldalú elkészítésben, függetlenül attól, hogy olcsóbb vagy drágább változatot tervezünk az asztalra tenni. Nézzünk szembe a tényekkel, a legtöbb ember szereti a tésztát. És Gennaro szerint a tészta örömére nincs korlátozás, így azt boldogan lehet élvezni minden nap.

Gennaro a Pasta Perfetto! – val egy olyan izgalmas olasz kalandra hív mindenkit, ahol több mint 100 féle receptet mutat be a frisstől a szárított tésztán át a töltöttig vagy sültig, a hagyományos klasszikustól a modern változatokig olyan csábító receptekkel, mint például a négyféle lasagne, a hagyományos minestrone leves, a házi ravioli és a tökéletes pesto, amelyek elkészítése akár az egész család vagy baráti kör számára nyújthat remek időtöltést. És az igazán bátrak maguk is elkészíthetik a tésztákat a bolti változat helyett, hiszen a séf lépésről lépésre vezeti végig az olvasót a tészta megszületéséig.

Jöjjön most az egyik legkedvesebb receptem Puglia nagy klasszikusával, az orecchiette tésztával, és kb. 20 perces munkaidővel:

Recept: 

Orecchiette fresche al pomodoro con burrata al limone – Friss orecchiette paradicsommal és citromos burrata sajttal

1c477dab-a61c-4b20-9dd6-20530953572f.JPG

Hozzávalók – 4 személyre –

  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma nagyon finomra vágva
  • 325 gr apró, hosszúkás San Marzano vagy Lucullus paradicsom félbevágva
  • 1 maréknyi friss bazsalikomlevél
  • 400 gr orecchiette tészta
  • 30 gr reszelt parmezán
  • 250 gr burrata sajt darabokra tépve
  • 1 db kis, kezeletlen citrom reszelt héja
  • tengeri só, bors

Elkészítés

Az olívaolajat serpenyőben, közepes lángon felhevítjük, rádobjuk a hagymát, és 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és a bazsalikomot, sózzuk, és 10 percig főzzük, közben időként fakanállal megkeverjük.

Mindeközben egy nagy fazékban sós vizet forralunk, és a tésztát al dente állagúra főzzük – a zacskóra rend szerint ehhez az állaghoz megfelelő időt írnak rá, kézzel készített tésztánál pedig 5 perc főzési idő szükséges -.

A tésztát leszűrjük, és a reszelt parmezánnal együtt a paradicsomszószhoz adjuk. Összekeverjük, majd levesszük a tűzről.

Megszórjuk a burratával, citromhéjjal és őrölt fekete borssal, és azonnal tálaljuk.  

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr7415996992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása