Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a minden évben hatalmas sikert arató Olasz Gasztronómiai Világhét november 19 és 25 között. Több mint 300 olasz diplomáciai képviselet és kultúrintézet szervezésében, közel 1000 program valósul meg világszerte.
Budapesten az Olasz Nagykövetség az Olasz Kultúrintézettel, az Olasz Kereskedelemfejlesztési Intézettel (ICE Budapest), az Olasz Turisztikai Hivatallal (ENIT) és az Olasz Kereskedelmi Kamarával karöltve egy olyan eseménysorozatot rendez, amelynek középpontjában az olasz minőségi konyha, az olasz vidékek története, az olasz konyhaművészet irányzatai állnak, valamint a mediterrán étrend, amely az olasz népet a világ legegészségesebb nemzetei közé emeli. A 2015-ös Milánói Világkiállítás nyomán, Olaszország az Olasz Gasztronómiai Világhét program-sorozattal azokra a sajátosságokra szeretné felhívni az érdeklődők figyelmét, amelyek az olasz konyhát fémjelezik: minőség, fenntarthatóság, kultúra, élelmiszerbiztonság, ételhez való jog, nevelés, identitás, termőterület, biodiverzitás.
A III. Olasz Gasztronómiai Világhét főbb programjai:
2018. 11. 19. hétfő - 18.30 Étel és irodalom – színházi előadás Maria Teresa Ruta, Guenda Goria és Silvia Siravo a világirodalom ismer szerzőinek hangján, a történelemben, a filozófiában, a pszichológiában, a zenében és a költészetben tett utazáson keresztül mesélnek az ételnek az életben betöltött szerepéről.
Helyszín: Olasz Kultúrintézet – Verdi terem
2018. 11. 20. kedd - 18.00 Egy amerikai Rómában - filmvetítés; Nando Moricone szerepében Alberto Sordi
Helyszín: Olasz Kultúrintézet – Moziterem
2018. 11. 22. csütörtök - 11.30-13.00 Hagyomány és minőség. Utazás a regionális olasz borok világában Vendég: Barbara Tamburini, nemzetközi hírű borszakértő. A szakértő a beszámoló első részében az olasz borászatok kiemelkedő színvonalának kialakulásáról tart előadást, majd 10 olasz régió ízvilágával ismerkedhetünk meg 1-1 kiváló boron keresztül.
Helyszín: Hotel Marriott, Erzsébet bálterem
2018.11.22. csütörtök - 17.30 Apericena és tradicionális Puglia-i termékkóstoló az este folyamán lehetőség lesz megkóstolni azokat a tipikus Puglia-i termékeket, melyek a Mediterrán étrend alapjai.
Helyszín: Ristorante Gustolato
A rendezvény teljes programja itt érhető el.
A rendezvényhét teljes időszaka alatt a résztvevő éttermek diéta menü kóstolóval várják a vendégeket.