Fehér falak, nyitott konyhaszigetek, színes kiegészítők – az olaszok 2020-as álomkonyhája
2020. február 26. írta: StileDiVita

Fehér falak, nyitott konyhaszigetek, színes kiegészítők – az olaszok 2020-as álomkonyhája

Közeleg az év egyik legnagyobb eseménye, a Konyhakiállítás, aminek kapcsán a szervezők megkérdezték a legismertebb magazinok és design felületek vezetőit az idei év trendjeiről....én természetesen az olaszok soha nem szűnő színmániájáról írtam. 

image_1.png

Viszlát metrócsempe, helló arany mosogató: jön a Konyhakiállítás 2020

Trendek ide, trendek oda, az álomkonyha mindenkinek mást jelent. Míg a merészebbek 2020 legújabb színpalettájából választanak, addig a szolidabbak a klasszikus fehér alapot dobják fel egy kis csavarral. Egy biztos, mindannyian izgatottan várjuk, hogy a bútor- és konyhagép-gyártó cégek, tervezők milyen újdonságokkal rukkolnak elő. A 11. Konyhakiállítás felkért szakértőivel bemutatjuk azokat a friss irányzatokat, amik meghatározzák a 2020-as otthon konyhai enteriőrjét. Belsőépítészek, lakberendezők, bloggerek és újságírók osztják meg, hogy merre érdemes elindulnod, ha újragondolnánk otthonunk központi terét. Február 28. – március 1. között pedig mindenki kirándulhat a legújabb trendek, konyhatechnológiák és konyhai eszközök rengetegében, ahol részt lehet venni az egész napos konyhatervezési tanácsadáson, mindenki magába szívhatja a szakértők milliónyi ötletét, és közben hódolhat a varázslatos gasztrokalandoknak is! 

Riedl Annamária – Stile di Vita alapító főszerkesztője

„Hatalmas tévedés, hogy a fehér szín unalmas. A lakberendezésben határozottan ez a legbiztonságosabb választás, mert bárhogy is nézzük, időtállóbb, biztos alap, amit könnyedén személyre szabhatunk” – osztja meg hitvallását Riedl Annamária.

A Stile di Vita online magazin tulajdonosa azt javasolja, hogy színes elemekkel dobjuk fel a konyhát. Az olaszok remek stílusérzékéhez nyúlva gondolkodjunk élénk, domináns színekben, például a vörös, sárga és a narancs árnyalataiban. Mindhárom a mediterrán vidékek hangulatát hozza el a hétköznapokban is, divatjuk a konyhában is időtálló, hiszen örökérvényű színekről beszélünk.

Riedl Annamária a színes konyhasziget kialakítását ajánlja azoknak, akik szeretnék megtörni a fehér alapot, hiszen egy jól eltalált, erős színben játszó központi elem egyedi arcot ad a helyiségnek.

image.png

(S hogy az olaszok szerint hogyan is alakítsuk ki a konyhánkat 5 lépésben? Így:

  1. Még ha meglepő is, az elsődleges szín legyen a fehér

Bármennyire is azt hinné az ember, hogy a fehér szín unalmas, nem. Ez ugyanis a legbiztonságosabb választás. Mert bárhogy is nézzük, egy biztos alap sokkal fontosabb tud lenni, mint a személyes ízlés vagy pedig az adott trend. Ezért tehát nem mondható el, hogy a fehér lenne a 2020-as év trendje, így nézzük meg, hogyan lehet a legjobban integrálni a konyhánkban:

  1. Élénk elektronikai eszközök fontossága

Mivel az olaszok előszeretettel használnak élénk, domináns színeket, a fehér konyhafalakhoz jól tudnak illeni ezek az árnyalatok. Ilyen trendszín lehet például a ferrari vörös, vagy a sárga és a narancs, ami mindazon túl, hogy a citrusok világát hozzák el a hétköznapokba is, divatjuk a konyhában is időtálló, hiszen örökérvényű színekről beszélünk. Arról nem is beszélve, hogy az olasz autóiparban is ezek a legjelentősebb színek, így külön egyediséget biztosítanak a technikai eszközöknek is.

  1. A konyhasziget dinamikája

A konyhaszigetek ma ismét reneszánszukat élik, ezért ha a konyha személyiségét tovább szeretnénk fokozni, egy másik nagyszerű ötlet a színes konyhasziget kialakítása. A ragyogó, élénk árnyalatok használata a biztos módja annak, hogy szigete kitűnjön. Dönthetünk úgy, hogy összehangoljuk a konyha más elemeivel, vagy külön színt találunk ki a szigetnek, mindenképp egyedi arcot ad a konyhának egy jól eltalált, erősen színben játszó központi rész.

  1. Játékos kiegészítők

S ha ezek után még mindig nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a konyhába érdemes volt a fehér színt integrálni, játszunk színes kiegészítőkkel és elemekkel, amelyek könnyen cserélhetők, hizsen ma már számtalan ilyen tartozékot tudunk jól variálni. Ilyenek a székek, polcok, csillárok, szövetek.

  1. Merjünk kreatívak lenni!

De bárhogy is döntsünk a jelenlegi vagy jövőbeni konyhánkról, a lényeg mindig az, hogy merjünk bátrak lenni, hozzányúlni az élénk színekhez és a mintákhoz, amelyek jól tudják ellensúlyozni a stabil, időt álló fehér falakat.)

image_2.png

Csorba Anita, tértervező – Inspirácók Magazin

A korábbi évekhez hasonlóan a Pantone szakértői idén is megválasztották az év színét. Az elegáns Classic Blue pedig a konyhákban is rendkívül népszerű lesz, legyen szó bútorokról, csempékről vagy kiegészítőkről – ismerteti az idei év egyik meghatározó trendjét Csorba Anita. Persze, ha színes konyhákról van szó, nem csak a kék jöhet szóba: eljött a színpompás konyhacsempék kora, amelyek a legszimplább konyhát is izgalmassá teszik. Ha pedig nem akarunk ennyire drasztikusak lenni, akkor gondolkozzunk foltokban: a monokróm konyhát felpezsdítő színfoltok 2020 nagy slágerei közé tartoznak majd.

A tértervező megnyugtatólag hozzáteszi, hogy bár a színes bútorok nagyon trendinek számítanak, egy szép vonalvezetésű klasszikus fehér konyhával soha nem lehet hibázni. Az aktuális divatról szólva pedig Csorba Anita elmondja: a természetes fa konyhák ismét reneszánszukat élik. “További újdonság, hogy 2020-ban a konyha elrendezését még funkcionálisabbá teszik az enteriőrtervezők: egyre elterjedtebbé válnak a kettéválasztott konyhaszigetek, amelyek megkönnyítik a konyha használatát, a főzés közbeni közlekedést.

Venczel Klaudia – Saját Otthon Projekt

„Az utóbbi időben az úgynevezett japandi trend gyakorolta rám legnagyobb hatást. Bárhol járunk a világban érezhetően erősödik az aktuális trendek között, hiszen a végeredmény egy vizuális érzékekre ható, időtálló konyha, ahol szinte minden nap öröm a főzés.” – így Venczel Klaudia.

A japandi ötvözi a japán formatervezés minimalista vonalait a skandináv enteriőrök megnyugtató kisugárzásával – ismerteti a stílust a Saját Otthon Projekt bloggere. A japandi remek kiindulás lehet azoknak, akik modern, de otthonos konyhában gondolkodnak, hiszen mindkét irányzat erősen hangsúlyozza a funkciók fontosságát, és előszeretettel alkalmaz természetes anyagokat – fogalmazott.

„A legtöbb japandi konyha sötétebb alapokkal kezdődik, és az igazi kontrasztot a világos és a sötétebb árnyalatú faanyagok csodás keveréke adja. Kiegészítőként tökéletes választás az a kézműves kerámia, és a természetesség további hangsúlyozásához a szobanövények vagy a fűszernövények.”

Szabó Rita – Lakberendeződ

„Függetlenül attól, hogy milyen évet írunk, én az időtálló konyhát tartom a legmegfelelőbb választásnak, hiszen ezt a helyiséget általában hosszabb távra tervezzük. Jó, ha az aktuális trendek figyelembevétele mellett mindig számításba vesszük, hogy mi az, ami még évek múlva is biztosan tetszeni fog”- tanácsolja Szabó Rita lakberendező.

De ha mindenképpen trendek, akkor 2020-ban a természetes anyagok – kő, fa, márvány – használata még nagyobb hangsúlyt kap, és a szakma előszeretettel társítja ezeket időtálló, például a fém-, acélfelületekkel – teszi hozzá az Otthonod mentora enteriőr dizájnere. A sötét árnyalatú bútorok továbbra is kedveltek lesznek, ezeket is bátran lehet kombinálni fával, fahatású felületekkel, és egyre több kő-üveg párosítással találkozhatunk majd. „Az elmúlt években túlzottan felkapott lett, ezáltal kissé kommerszé vált a metrócsempe, úgyhogy a trendkövető lakásfelújítók kis időre búcsút mondhatnak ennek a burkolatnak.  Szerencsére számos egyéb lehetőség rendelkezésre áll a kiváltására.”

Hujber-Nagy Aletta – HNA Design

Környezetbarát elemek, újrahasznosított anyagok, természetes felületek, kézzel készített csempék, téglák és bútorok: 2020 konyhája a fenntartható életmód mellett teszi le a voksát – teszi egyértelművé Hujber-Nagy Aletta belsőépítész. Javaslata szerint a környezettudatos stílust érdemes tovább hangsúlyozni zöld vagy kék árnyalatokkal, amik nem mellesleg csodásan mutatnak a szintén divatos arany színnel kombinálva.

„Jellemző a 2020-as konyhadivatra a fémszínek keverése, a vörös- és sárgaréz, a csiszolt nikkel használata. Az aranyszínű csapokhoz pedig most már aranyszínű mosogatót is vásárolhatunk. A pultokra és cseppfalakra látványosan erezett márványmintás nagyméretű lapok kerülnek, melyek fával és betonnal remekül harmonizálnak."

A mennyezet, mint ötödik fal szintén hangsúlyossá válik a konyhában. Burkolhatjuk fával, festhetjük színesre, sötétre, vagy csak egyszerűen izgalmasabbá tehetjük pár gerendával. A frontokat bevonhatjuk bőrrel vagy sárgaréz lemezzel, de a cseppfalak, elszívók is kaphatnak sárgaréz bevonatot – folytatja a szakember. Érdekesség, hogy az egybenyitott nappali, étkező és konyhaterekről lassan újra elkezd leválni a konyha és önálló, ugyanakkor szobaszerű helyiséggé válik, melyeket az okos kütyük és a LED technológia vívmányai, fénytestei egészítenek ki.

Harsányi Gábor – Lakberinfo.hu lakberendezési magazin főszerkesztője

A kortárs konyhai tervezési ötleteknek és anyagoknak ötvözniük kell az elegáns esztétikát a tartós és funkcionális kivitellel és anyagválasztással – jelöli ki a legfontosabb alapelvet Harsányi Gábor, hozzátéve, hogy a sötét, nyers és elsősorban matt felületek jelennek meg az év trendjeiben.

„Eleganciát és drámai hatást keltenek, amit az esti rejtett és irányított fények hangsúlyoznak a legszebben. Párosítsuk a sötét árnyalatokat kávébarnákkal, fa színekkel, szürkékkel vagy keksz és bézs színekkel, így divatos, meleg és barátságos konyhánk lesz. A sötétkék az utóbbi időben sokak kedvenc választása volt. Noha a színek pszichológiája és hangulatmeghatározó tulajdonságai a nyugtató és étvágycsökkentő tulajdonságairól számol be a kéknek, a sötétkék mélyebb árnyalata igencsak mutatós lesz. Ráadásul harmonikusan kombinálható sok más színnel, különösen a szürkével.

Az év anyagai között a kőből és a márványból készült felületeket említi a szakember. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy a  finom mintázatok ötvözése mellett a monokróm összhatásra érdemes törekedni.

 

image_3.png

Fotók: trendsideas, italianbark

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr2815493334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.