„Bár Puglia biztonságos, mindenkinek magának kell eldöntenie kockáztat-e az utazással” – kávészünet Davide Deligio-val, a Dolcissima cukrászda cukrászával
2020. augusztus 23. írta: StileDiVita

„Bár Puglia biztonságos, mindenkinek magának kell eldöntenie kockáztat-e az utazással” – kávészünet Davide Deligio-val, a Dolcissima cukrászda cukrászával

Rendhagyó a Puglia-i tudósításom a jelenlegi helyzetről, ugyanis nem turisztikai vagy vendéglátós szakembert kérdeztem, hanem olyan Budapesten élő Bari-i cukrászt, aki hosszú idő után most ment először haza a szüleihez. Eléggé sokat mondó, hogy Davide egyedül utazott, nem vitte magával két kisgyerekét a nagyszüleihez. Tényleg ennyire kell még tartani akár Puglia-ban a vírus visszaerősödésétől? Hogy mi a helyzet a csizma sarkában, Davide-t kérdeztem pár órával a megérkezése után.

bari-puglia-7-1200x690.jpg

Nagyon hosszú idő után, a vírushelyzet miatt most tudtál először hazamenni Bariba a szüleidhez. Milyen volt a repülőút?

Igen, nagyon régóta nem voltam otthon, és a szüleim sem tudtak jönni, így rég nem találkoztunk. Nagyon jó volt ismét velük lenni. Nekünk a család nagyon fontos, és bár sűrűn beszéltünk telefonon, skype-on, de azért az nem ugyanaz. Még a kisgyerekeim is megérezték a nagyszüleik hiányát. De nekik még egy kicsit várni kell a találkozásra, ugyanis én most egyedül jöttem haza. Mert mivel csak repülővel tudtam utazni, úgy gondoltam, így kevesebb a kockázat. Magával a repülőúttal különben minden rendben volt. Ami meglepett, hogy Budapesten semmilyen egészségügyi ellenőrzés nem volt, Bariban viszont mérték a lázat, mert félnek továbbra is Olaszországban a folyamatos beteglétszám emelkedéstől, amit egyelőre még nem tudnak, hogy kezelni.

bari1.jpeg

Mit meséltek a családtagjaid és a barátaid, hogy telt Puglia tartományban a karanténidőszak?

A szüleimmel beszéltem róla, akiknek nagyon nehezen telt. Itt Bariban, ahogy az ország többi városban sem, nem lehetett elhagyni a lakást. Jöttek a katonák, átvették a bevásárló listát és megvettek mindent az otthon maradottaknak. Ez minden emberi szervezetet megvisel.

puglia.jpg

De most már könnyebb az élet?

Igen, persze. Még mindig nehézkes kicsit, de már azért nem ennyire tragikus. Maszkot természetesen itt is mindenhol kell viselni, mint az országban bárhol, amit minden boltban lehet kapni. Vannak olyan falvak, városok, ahol az utcán is hordani kell, de itt Puglia-ban ezt mindenhol a helyi polgármester dönti el. Itt nagyon komolyan veszik a maszk használatot, és komolyan büntetnek is rendőrök. Egy barátom mesélte, hogy volt egy esküvő, ahol a templom előtt a násznépet fotózták, akik a fotó erejéig levették, viszont a rendőrök pont akkor jártak arra, és megbüntették őket. Ez lehet, hogy most kicsit túlzásnak hangzik, de nálunk most tényleg nagy a szigorúság. Olaszországnak a turizmus terén hatalmas vesztenivalója van, ha ismét felerősödik a járvány és nem jönnek az emberek. Ezt meg kell értenie mindenkinek.

puglia-travel-guide-920x609.gif

Félnek az emberek még mindig?

Igen. A Bari-i embereknek nagyon félelmetes volt a karanténidőszak idején a sok üres utca. Ezt nem szokták meg, egyik korosztály sem. És szerintem erre sokáig fognak még emlékezni.

De a strandra kimennek az emberek azért?

Persze. Dél-Olaszországban kicsi strandok vannak, mert nagyon sok a hegyes rész, így nem tudnak hosszú beach-ek lenni. Ezért az emberek nagyobb biztonsággal mennek a lido-ra, amelyek közül mind nyitva van már. Már működnek a bárok is, az emberek mászkálnak a partokon, annyi a különbség a pl. tavalyi vagy azelőtti nyárhoz képest, hogy ilyenkor mindenkin maszk van, mert a bároknál és a pénztáraknál kötelező viselni. De azért az emberek igyekeznek visszaszokni a saját életritmusukba. Ebben sokat segít szerintem az is, hogy Puglia, mint turisztikai desztináció, igazán kb. egy-két éve lett felfedezve, addig szinte csak olasz turisták jártak ide. És ez így van most is legnagyobb részt. Ezért ez nem annyira feltűnő itt, mint az ország más részeiben. Azt viszont nem tudom, hogy mekkora a turistaszám most Puglia-ban. De mivel nálunk eleve alacsony volt a fertőzöttek száma, és ez nem is növekedett mostanában sem, gondolom, többen jönnek ide is, mert biztonságos a régió.

117772383_10158521581466112_1300801343671988783_o.jpg

Neked két pici gyereked van. Mit ajánlasz azoknak a magyar családoknak, akik még az elkövetkezendő egy-két hónapban Bariba szeretnének menni? Biztonságos Puglia?

Nem gondolom, hogy bátran tanácsot mernék adni. Szerintem mindenki másképp gondolkodik. Én nem vittem idén nyáron a gyerekeimet sehova, még most, a nagyszüleikhez sem. Tényleg úgy gondolom, vigyáznunk kell egymásra és magunkra is. Puglia különben biztonságos. A repülőket nem tudom pontosan megmondani, hogy azok-e, mert nekem Budapesten kicsit hiányzott, hogy nem vizsgáltak meg. De még egyszer mondom és hangsúlyozom, ez az én véleményem. De az biztos, hogy Puglia gyönyörű tartomány, ahol most bőven lehet és érdemes is tartani a másfél méter távolságot. Így, ha ebből a szemszögből nézem, akkor igen, érdemes ide utazni. De mit mondhatnék mást arra a helyre, ami az otthon, és alig vártam már, hogy végre én is mehessek – nevet -?

117660438_10158507783081112_6708109294057548801_o.jpg

Fotók: Davide Deligio, Google

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr4616173742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása