Befana, a boszorkány ajándéka - Carbone dolce della Befana
2013. január 05. írta: StileDiVita

Befana, a boszorkány ajándéka - Carbone dolce della Befana

Ma van a boszorkányok éjszakája az olaszoknál...
Befana szóval illetik a Vízkeresztet - ami holnap lesz, s ezzel a karácsonyfa élete is véget ér - és a boszorkányt, aki ekkor látogatja meg az olasz gyerekeket. A Befana szó a görög eredetű Epifania szó, - mely újjászületést jelent - nyelvjárásbeli torzulása. Az Epifania-t a toszkánok "Befania"-nak hívják, míg a rómaiak "Pasqua Befania" névvel illetik, addig Calabriaban "Bifania"-nak vagy "Bufania"-nak nevezik, a bolognaiak pedig "Epifagna"-ként tartják számon.

A Befana története szerint a Bölcsek és a pásztorok útban a kis Jézushoz meglátogatták a boszorkányt, aki visszautasította, hogy ő is velük tartson. Majd éjjel a sötét égen fényességet lát és rádöbben, hogy rosszul döntött. Ezt követően a pásztorok után eredt, s hogy gyorsabban utolérje őket, a seprűjét is magával vitte, azonban nem érte őket utol és a kis Jézust sem találta meg. A történet vége különbözik: az egyik szemlélet szerint minden évben folytatja a keresésüket, és megajándékozza a gyerekeket, akikkel útközben találkozik; míg a másik felfogás szerint minden gyereknek ajándékot ad, annak reményében, hogy talán egyikőjük a kis Jézus. 
Antik római szokásból alakult ki a mai ünnep, mely során a karácsonyt követő 12. éjszakán érkezik a ronda, de jóindulatú boszorkány. Seprűjén közlekedik a vékony, öreg, ősz hajú és vörös szemű, fogatlan, nagy orrú boszi, aki a kéményen keresztül bejut a házakba és a kandallóra akasztott zoknikba teszi a gyerekeknek szánt ajándékát. A jó gyerekeknek édességet, gyümölcsöt vagy más, apró ajándékot hoz, a haszontalan és kópé gyerekeknek pedig szenet. De persze a valóságban ezt előszeretettel ötvözik, így készülhet el az alábbi, szép formájú édesség Befana éjszakájára.....
BEFANA, A BOSZORKÁNY AJÁNDÉKA - CARBONE DOLCE DELLA BEFANA - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM
Hozzávalók
- 40 dkg cukor
- Ételfesték tetszés szerinti színben – az én esetemben piros színű, mert céklaport használtam –
- 1 ek. tiszta vodka
- 1 tojás fehérje
- víz
Elkészítés
20 dkg cukorból és annyi vízből, amennyiben duplán ellepi, készítsünk szirupot. Amíg a szirup elkészül a tűzön, addig a tojásfehérjét verjük kemény habbá, s amikor már kezd keményedni, adjuk hozzá a vodkát és adagoljuk hozzá a másik 20 dkg cukrot. Amikor már nagyon kemény habot kapunk, kapcsoljuk ki a habverőt, s tetszés szerint keverjünk hozzá annyi színező anyagot, amennyire sötétre szeretnénk végül a „szén” színét.
Amikor elkészül a szirup, öntsük bele masszát úgy, hogy még a szirup a tűzön van, s nagyon gyorsan keverjük el benne. Ekkor elég vicces jelenet fog történni, mert megnövekszik az egész massza egy kicsit, de mi keverjük tovább addig, amíg szabályszerűen megfő a tojásfehérjés szirup, s elválik a tál falától. Amikor ez megtörténik, a darabos masszát öntsük ki egy mély formába, s hagyjuk kihűlni, majd fakanállal törjük darabokra és ezt tegyük a gyerekek zoknijába. 

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr1414198647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MJ 2013.01.06. 12:00:19

Boldog új esztendőt kívánok! :)
Boszorkányos vagy a konyhában, avagy konyhatündér? :) Vagy mindkettő?

Rozmaring&Csokoládé 2013.01.06. 13:51:09

Szia MJ, Boldog Új Évet Nektek is! Látom, vicces kedvesben van :-D! Csak vigyázz, nehogy jöjjön Befana, s sok-sok fekete szenet kapjál tőle :-D :-D!
Tudod, hogy én mindkettő vagyok....mindig! :-D

MJ 2013.01.10. 11:34:46

Vigyázok! :) És tudom. :))
süti beállítások módosítása