Ferenc pápa a szegényekkel ebédelt
2018. november 21. írta: StileDiVita

Ferenc pápa a szegényekkel ebédelt

Emlékszem rá, amikor II. János Pál pápa meghalt, a világ nehezen tudta elhinni, hogy olyan utód tud valamikor is a helyére érkezni, akire képes lesz a keresztény világ legalább fele olyan áhítattal figyelni. De Ferenc pápának az elköteleződése számtalan témában, az évek folyamán mégis elérte nem csak a hívők, de a világ ingerküszöbét is. Ez történt a legutóbbi vasárnapi istentisztelet után is, amikor a szegények világnapján vendégül látott és együtt ebédelt a Vatikánban 1500 rászorulóval.

ferencpapa.jpg

A helyszín a VI. Pál audienciaterem volt, ahol kényelmesen és méltó módon tudta az egyházfő fogadni a vendégeit. A menüsor meleg előétellel, lasagne-val kezdődött, amit a pápa édesanyjának a receptje alapján elkészített sült csirke követett burgonyapürével főételnek, a desszert pedig tiramisu volt. A klasszikus olasz fogásokat Római egyik híres luxusszállodája, a Hotel Cavalieri-Hilton séfjei készítették el, a felszolgálást pedig az Ente Morale Tabor önkéntesei végezték. Végül minden vendég egy tésztacsomagot kapott ajándékba, az 1846-ban alapított, egyik legrégebbi és világszerte legismertebb tésztagyárnak, a Pasta Rummo-nak köszönhetően. Majd az esemény végén, még arra is szánt időt, hogy együtt fotózkodjon a séfekkel.

ferencpapa4.jpg

ferencpapa3.jpg

Nem ez volt az első alkalom, hogy Ferenc pápa vendégül látta a szegényeket. Tavaly, november 19-én először adott a Vatikán otthont az eseménynek, ahol szintén tradicionális olasz fogások kerültek az asztalra. De a Vatikán falain kívül, tavaly Bolognában is asztalhoz ült a város rászorulóival. 

A Szentatya nézőpontja ugyanis a következő a gasztronómiáról és a közös étkezésről, amit a könyve megjelenésekor nyilatkozott a sajtónak: "A közös étkezés olyan jelképes cselekedet, amely egyértelműen életigenlő vallásos jeleket és értékeket hordoz. Megmutatja és elárulja, milyen kötelék fűz minket a mellettünk ülőhöz." S hozzáteszi: "Az asztali találkozások öröme megnyitja szívünket, hogy szolidárisak legyünk a szegényekkel, hogy szívesen fogadjunk és lássunk vendégül másokat."

ferencpapa2.jpg

Köztudott tény ugyanis, Ferenc pápa ételekhez fűződő viszonya elég mély, hiszen a családjában szőlőtermelő, kávéház- és étteremtulajdonos egyaránt akad, Rosa nagymamája pedig mai napig legenda a konyhaművészet terén. S mindezeket a történeteket a tavasszal megjelenő Ferenc pápa asztalánál című könyv fűzi egy csokorba. 

(képek: facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr5714384728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása