Szardínia rózsaszín csodája, a Spiaggia rosa
2021. február 23. írta: StileDiVita

Szardínia rózsaszín csodája, a Spiaggia rosa

Végre visszafordíthatatlanul elkezdődött a tavasz, és Olaszország déli részén pedig már a mi hőérzetünknek javában tart egy ideje. Ezért ha még fürödni nem is lehet a tengerekben délen sem, azért egy kiadósat sétálni és nézelődni már bőven megéri.

Erre a programra a legkiválóbb Budelli szigete buja zöld növényzete, türkíz színű vize és lila sziklái közt található rózsaszín partja, a kápráztató Spiaggia rosa.

spiaggia_rosa_budelli.jpg

A csodálatos homok eper-árnyalatait a korallok és a kagylóhéjak mikroszkopikus töredékeinek köszönheti.

De sajnos a fürdeni vágyóknak a történet itt talán be is fejeződhet, ugyanis a ’90-es években a turistákat kitiltották a strandról, mert elhordták a homokot. Azóta csak nappali túrák engedélyezettek a parton, és a szigetet környezetvédelem alá helyezték. Nézelődni tehát minden további nélkül lehet, de fürdeni, úszni, vagy a rózsaszín homokos partra lépni tilos.

budelli.jpg

És hogy tovább bonyolódjon a dolog, bár ez a sétálgatást nem érinti, a tulajdonlás sem teljesen ideális. Ugyanis a sziget több tulajdonos kezében van. A legújabb belépő az új-zélandi tech ügyvezető, Michael Harte, viszont nemrég megszületett egy határozat Szardínián, amely kimondja, hogy Budelli többet nem lehet magántulajdonban, hanem mindent át kell ruházni a La Maddalena Nemzeti Parknak. Míg ez a hír jónak tűnhetne, azért egy aggályt mindenképp felvet. Mario Morandi, a hely Robinson Cruso-jának helyzetét, aki 31 éve él a szigeten, és végzi a gondnoksági munkát. És most kilakoltatás vár rá. Morandi aktívan védi a szigetet a mai napig, megtisztítja a szeméttől a sétányokat, és eteti a tengeri állatokat. És most arra is vállalkozott, hogy oktatja a szigetre látogatókat a hely ökoszisztémájáról. Úgyhogy most megy a petíciók sorának benyújtása Morandi megmentéséért.

mauromorandi.jpg

Így tehát mindezeknek a történeteknek a fényében elmondható, Budelli rózsaszín homokja drágább, mint az arany. Érdemes tehát mindenképp meglátogatni, amint lehetőség nyílik az utazásra.

Fotók: Google

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr3916437372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása