5+1 érdekesség a ma születésnapját ünneplő Rómáról
2021. április 21. írta: StileDiVita

5+1 érdekesség a ma születésnapját ünneplő Rómáról

Minden út Rómába vezet!, tartja a mondás. És Rómán belül is mennyi de mennyi izgalmas és titokzatos 'mellékút' vár bennünket! Ezek közül hoztam most párat, a ma 2774 éves Rómából. 

176031346_3862592643827649_5688798210604124187_n.jpg1. Már kisiskolás korunk óta tudjuk a legendát, hogy Róma, a nőstényfarkas anya által nevelt Romolus és Remus városa, vagyis inkább csak Romolusé, aki megölte testvérét azért a lehetőségért, hogy i.e. 753. április 21-én megalapítsa a saját magáról elnevezett várost. De azt tudjuk-e, mit jelent a szinte mindenhol felbukkanó SPQR felirat? Mint olyan sok mindenre, erre is több válaszuk van az olaszoknak. Egyszer, “Senatus Populus que Romanus“, vagyis „Róma szenátusa és népe”, másrészt pedig, ” Sono Pazzi Questi Romani”, azaz, „Bolondok ezek a rómaiak”….hát, kinek melyik tetszik jobban.

spqr.jpg

2. Európában Rómát szeretjük a legjobban fotózni, és világviszonylatban is csak New York körözi le egyedül.

photo.jpg

3. Róma nem mindig volt főváros. 1870-ig, amíg azzá nem vált, először Torinó, majd Firenze volt a nagy csizma első számú városa.

4. A Piazza Vittorio-n található az alkimisták kapuja, ami első ránézésre nem más, mint egy szimpla, régi kapu. Ámde, a kapu titkot rejt…állítólag. Itt állt ugyanis Palombara márki rezidenciája, aki híres alkimista hírében állt, amiből mára egyedül csak a kapu maradt, amit Bész egyiptomi isten két szobra őriz. A két szobor egy, a kapura vésett, kódolt üzenetet őriz, amit máig nem sikerült megfejtenie senkinek, de a legenda szerint ha valakinek ez megtörténne, az ósdi vaskaput azonnal színarannyá tudná változtatni.

palombara.jpg

5. A Sant’Ignazio templomba belépve, ámulatba ejtő látvány tárul elénk. Gyönyörű templom, értékes kegytárgyak, ég felé néző kupla…vagyis valami, ami nagyon hasonlít rá. A laikus szemnek viszont fel sem tűnik, hogy a kupola nem is kupola, csupán egy festmény. Technikai okokból nem sikerült az építés idején kupolát emelni a csodás templom fölé, és mivel mégsem hagyhatták csupaszon a plafont, ezért ráfestettek egy, a megtévesztésig valódinak tűnő kupolát.

templom.jpg

+1 Nagy kedvencem a rengeteg macska Rómában, főleg a Forum Romanum környékén. És az a legszebb benne, hogy ez senkit sem zavar. Mégpedig azért, mert jogszabály védi a macskákat, akik ott élhetnek a városban, ahol kedvük tartja. És úgy látszik, ők a híres helyek környékén szereti tölteni a mindennapokat.

cats.jpg

++1 És nem tudom nem megemlíteni a kedvenc helyemet a városban, a Máltai Lovagrend palotájának a kapuján lévő kulcslyukat, ahol rendre kígyóznak a turisták, hiszen belepillantva a kulcslyukba, Róma legcsodásabb látképe tárul elénk.

malta.jpg

Nem véletlen a mondás tehát, miszerint Rómát látni és meghalni. Menjünk, amint tudunk, és látogassuk meg a legtöbb turistát vonzó helyeket éppúgy, ahogy a titokzatos és csodálatos látványosságokat, valamint a rengeteg zöldellő parkot. Buon compleanno, Roma! Boldog születésnapot, Róma!

Fotók: Google 

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr5316508814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása