Argentína, vagyis spanyolok és olaszok Dél-Amerikája a Barrio-ban
2022. január 04. írta: StileDiVita

Argentína, vagyis spanyolok és olaszok Dél-Amerikája a Barrio-ban

Még mielőtt nagyon le akarnánk tisztázni, hogy akkor most olaszok vagy spanyolok-e az argentinok, hát ne tegyük, hiszen mindkettő. Ugyanis Argentínában bő 25 millióan vallják magukat olasz gyökerekkel rendelkezőknek. És erről a dél-amerikai, spanyol, kicsit olasz, ó- és újvilági konyhakeveredésről szól a Barrio étlapja sallangmentes stílusban Konrády Zoltán előadásában.

gambas_pil_pil.JPG

A történet Kaliforniában kezdődött a koronavírus idején. Konrády Zoltán a koronavírus járvány miatt ugyanis az Államokban ragadt. Mindeközben Magyarország is lezárt, turisták sem jöhettek, és a vendéglátóhelyek is – már akinek lehetősége volt – átálltak kiszállításra. A KNRDY viszont kilencven százalékban a turistákból élt, így nem nagyon volt más választása, mint távolról irányítva bezárni az Október 6. utcai KNRDY éttermet. Akkor határozta el, hogy amint hazatér, kicsit más koncepcióval Budán nyit majd új helyet. Késő tavasszal végre Budapestre utazhatott, és szinte azonnal elindult a helyszínkeresés. Amint megtalálta a Hidegkúti úton lévő épületet, máris tudta, hogy mindennek az alapja itt fog tudni értelmet nyerni. Ugyanis még Amerikában az első gondolata az volt, ha itthon ismét éttermet nyit, Barrio lesz a neve, ami spanyolul „környék”-et jelent. És a Hidegkúti út legvégén miről is tudna szólni egy étterem, ha nem arról, hogy a környéket odacsábítsa a tulajdonosa.

Az étterem koncepciója és a konyha stílusa már addig is körvonalazódott, de igazán december végére állt össze az argentin parrilla ötlete.

table.JPG

De mi is az a parilla, és hogyan is illik a „környék” koncepciójába?

A parrilla az argentin konyhára jellemző faszenes, vagy fatüzelésű grill. Ez Argentínában teljesen hétköznapi háztartási eszköz a kertekben, a családok és baráti társaságok imádnak ezen sütögetni. A hétvégék legfontosabb programja az asado, vagyis a kerti sütés, ahol a húsok mellé borjúbríz, kolbász és hurka is kerül.

Persze, hogy a Barrio kertjében is épült egy ilyen hússütő, és Asado-tál is van az étlapon. A kerti grillen készül a húsok nagy része, például a lomo, vagyis a 220 grammos argentin bélszín, a 300 grammos ojo de bife (rib eye) és az asado elemei is: marhaoldalas, borjú bríz, argentin fűszerezésű kolbász és hurka, burgonya, valamint zöldségek.      

lomo_argentin_belszin_steak.JPG

Lomo

txuleta_baszk_csontos_hatszin.JPG

Txuleta - baszk csontos hátszín

És hol vannak az olaszok?

Ők is konyhában. Gondolva ugyanis a családokra is, helyet kaptak a választékban az olyan, akár gyerekbiztos ételek, mint a pizza vagy a milanesa napolitana, vagyis rántott sertéskaraj paradicsomszósszal, sajttal, sonkával összesütve.

pizzabirra_1.JPG

Szóval akkor mi is a Barrio pontosan?

Erről a dél-amerikai, spanyol, kicsit olasz, ó- és újvilági konyhakeveredésről szól a Barrio étlapja sallangmentes stílusban, autentikus argentin személyzet által elkészítve – ezért nem kell meglepődni, ha a pincér angolul szól hozzánk – Bóné Gábor séf irányítása alatt, aki többen már a Bontxo-ból is jól ismerhetnek. A helyben gyúrt és töltött húsos és húsmentes empanadas, perui ceviche, morcipan, vagyis véres hurka lepényben, provoleta (miniserpenyőben forrón sercegő grillezett sajt), és persze a grill húsok. Már most közönségkedvenc a kétszemélyre ajánlott txuleta (baszk csontos hátszín), ami minimum 400 grammos és cseréptálban, a csontról szépen leválasztva, szeletelve érkezik.

perui_ceviche.JPG

Perui ceviche 

gambas_pil_pil.JPG

Gambas pil pil

empanadas.JPG

Empanadas

morzipan_argetin_hurka_lepenyben.JPG

Morcipan - argentín hurka lepényben

A desszert meglepetés is és nem is, ugyanis a nyitás óta eltelt másfél hónapban a vendégek annyira megszerették a karamellizált ananászt dulce de leche krémmel, hogy ez most már stabil szereplője a kínálatnak. Azoknak is érdemes megjegyezni ezeket a neveket, akik egyelőre kevésbé járatosak az ó- és újvilági spanyol ételeket illetően, mert nagyon könnyű rájuk szokni.

Már csak azért is, mert vannak heti és napi ajánlatok, szezonális fogások, vagyis olyan ételek, amik hétről hétre újdonságnak számítanak az állandó választék mellett. Azokat is szívesen várják, akik csak egy kávéra ugranának be, vagy megkóstolnák a gin tonikokat vagy a borokat jóféle ibérico sonkás - manchego sajtos tapas tál kíséretében.

Az italválaszték ugyanis szintén figyelemre méltó. Egyrészt Zoltán pezsgőszeretete miatt itt kapásból van tízféle champagne, belépő- és csúcskategóriában is méltányosan árazva. Remek a cava-kínálat a spanyol buborékokat kedvelőknek, vörösborban pedig a malbecek és carménérek tarolnak. Vannak persze hazai tételek is, mindenki találhat kedvére valót. A ginrajongók szintén tudnak miből válogatni, ugyanis tizenháromféle gin sorakozik a polcon, a bártender mindegyikhez külön receptúra szerint alkot gintonikokat. A sörcsapról pedig a spanyolok – köztük Ferrán Adria – kedvencét, az Estrella Damm-ot és a cseh Bakalár sörét lehet kérni.       

chanpagnetable.JPG

És a nagy kérdés, Pesten is lehet majd autentikus argentin fogásokat enni?

Konrády Zoltán úgy látja, kezdettől fogva nagyon jó visszahangja van a helynek a vendégek körében. Otthonosan kozmopolita hangulatú lett a Barrio a második kerület szélén, és ha beválik a koncepció, akár Pesten is, vagy még szélesebb sugarú körben nyílhat újabb üzlet. Ez azonban még a jövő, addig januárban elindul a téli evés-ivás a kertben, tűz mellett, és lesz brunch is hétvégenként.

house.JPG

interior.JPG

bar_1.JPG

(sajtóközlemény és személyes kóstoló alapján)

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr3616803718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása