A világ legnagyobb karácsonyfája Gubbioban - Cantuccini ajándékba Advent 2. vasárnapján
2022. december 04. írta: StileDiVita

A világ legnagyobb karácsonyfája Gubbioban - Cantuccini ajándékba Advent 2. vasárnapján

Gubbiot leginkább két helyről ismerjük. Szerb Antal Utas és holdvilág című könyvéből, vagy pedig a Don Matteo sorozatból, amelyben Terence Hill a nagy pofonok helyett szelíd papot játszott ártatlan, nagy kék szemekkel. De itt gyúlnak ki a világ legnagyobb karácsonyfájának a fényei is 1981 óta, amelyek az Indigo-hegy lejtőiről néznek a kisvárosra minden év december 7-től. 

gubbio2015.jpg

Sok évben ikonikus személy nyomta meg a piros gombot, amely felkapcsolta a hegy oldalán az izzókat. 2012-ben Giorgio Napolito, az akkori olasz köztársasági elnök, majd rá egy évre XVI. Benedek pápa, 2014-ben pedig maga Ferenc pápa.

De nézzük a számokat, mitől is beszélhetünk a világ legnagyobb karácsonyfájáról 

35 kW kell minden égő meggyulladásához

1350 db csatlakozó szükséges a tökéletes összképhez

1900 munkaóra kell a megvilágításhoz

1000 m2 a csillag alapterülete

200 lámpából áll a csillag

260 lámpa pedig a fa körvonalát adja

270 színes lámpa van a körvonalon belül

8500 m kábel köti össze a lámpákat

650 m magas a fa

350 m a legnagyobb szélessége a fának

December 7-én 18 órakor kezdődik a show, amit élőben lehet követni a facebook-on, a youtube-on és az instagramon is, és a helyi regionális tévé, a http://www.trgmedia.it/ is streamelve közvetíti. 

Gubbioban egész programsorozat kíséri a fa életét, amelyet itt lehet követni: https://www.gubbionatale.it/

Cantuccini - kézzel készített karácsonyi ajándék

cantuccini1_1.jpg

Hozzávalók – kb. 25 db-hoz -

30 dkg liszt

150 gr cukor

80 gr olvasztott vaj

1 púpok kávéskanál sütőpor

2 db tojás + 1 db tojás a kenéshez

¾ db citrom reszelt héja

1 csipet só

1 marék – kb. 8 dkg mandula, amin a barna, belső héja is rajta van –

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A cukrot, a 2 db tojást és citrom héját keverjük el jó alaposan. Jöhet bele a liszt, az olvasztott vaj, a sütőpor és a só. Majd miután ezt is jól elkevertük, kézzel keverjük hozzá – ha eddig gépet használtunk – a mandulát (én tettem bele 1 ek aszalt meggyet is, amit előtte 15 percig konyakban áztattam). Nyúlós, de nagyon erős tésztát kapunk, amit nagyon nehéz kézzel formázni, ezért vizezzük be a kezünket, szedjük ketté a tésztát, és sütőpapíron készítsünk belőle két vastagabb rudat. A 3. tojást keverjük össze, és kenjük meg vele a csíkokat. Süssük 15-20 percig, addig, amíg aranybarna nem lesz. Vegyük le a sütőt 150 fokra és vegyük ki a sütőből a rudakat, és még forrón vágjuk ferde csíkokra őket, kb. 1-1,5 cm szélesre. És tegyük vissza a 150 fokba 15-20 percre száradni. Ha alul-felül sütünk, akkor nem kell megfordítani őket, de ha csak alul, akkor félidőnél fordítsuk meg őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr2417994702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása