Vízen úszó karácsonyfa, a Luci sul Trasimeno Umbriaban - Panpepato ajándékba Advent 3. vasárnapján
2022. december 11. írta: StileDiVita

Vízen úszó karácsonyfa, a Luci sul Trasimeno Umbriaban - Panpepato ajándékba Advent 3. vasárnapján

Míg december 7-én Gubbioban gyúltak ki a fények a hegy oldalára épített karácsonyfán, addig Castiglione del Lago-ban december 8-é volt a főszerep. Ugyanis, ismét egy világcsúcsról beszélve, a tavon kelt életre a legnagyobb vízi karácsonyfa, a Luci sul Trasimeno. 

092816970-cc6f1ca7-8481-4568-93d0-20587ae03912.jpg

Idén nem lehetett egy égőt sem örökbe fogadni a világ legnagyobb vízi karácsonyfáján, de ettől függetlenül is rengetegen várták a pillanatot, amikor kigyúltak a fények az úszó karácsonyfán, aminek az adatai a következők:

Magasság: 7 km

Tartóoszlop: 165 db

Égőket tartó kábelek: 1080 m hosszú és 50 m széles

Égők: 2600 db

A fénylő karácsonyfa egészen január 8-ig tekinthető meg a Trasimeno tavon, amiről bővebb részletek az alábbi linken olvashatók: https://www.lucisultrasimeno.it/

S ha már Umbriaba vitt a héten az utunk, karácsonyi ajándékként készítsük el a szeretteinknek és a barátainknak Umbria karácsonyi mézeskalácsát. 

Panpepato

Hozzávalók – kb. 20 db-hoz –

- 9 dkg dió

- 9 dkg makadám dió - az eredetiben csak sima dió van -

- 10 dkg étcsokoládé – legalább 70%-os –

- 5 dkg mandula

- 2,5 dkg mogyoró

- 5 dkg kandírozott narancshéj apróra vágva

- 5 dkg mazsola

- 5 dkg aszalt gyümölcs: karácsony lévén datolya is legyen benne

- 10 dkg méz – fenyő vagy gesztenye –

- 2,5 dkg enyhén pirított fenyőmag

- 0,5 dl száraz fehérbor

- 2,5 dkg cukormentes kakaópor

- 2,5 dkg liszt

- 0,5 kk. őrölt bors

Elkészítés

Először a fenyőmagot pirítsuk meg egy kicsit, mert így jobban kijön az íze. Utána az összes magot tegyük egy nejlonzacskóba, s húsklopfolóval törjük durvára – azért jó a nejlon, mert nem fog az egész konyha magdarabokban úszni :-) -. Ezután a mazsolát, narancshéjat és a datolyát is aprítsuk össze és adjuk a magokhoz. Majd tegyük hozzá a lisztet és a kakaót is. Ezt követően a csokit, a mézet és a bort olvasszuk össze, s ezt is öntsük a keverékhez, majd keverjük össze. Elég ragacsos masszát kapunk, de vizes kézzel nagyon jól tudjuk formálni. 120 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percet szárítsuk. 1-2 napig tegyük dobozba, mert akkor kellemesen megpuhul.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr1317999784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása