Míg december 7-én Gubbioban gyúltak ki a fények a hegy oldalára épített karácsonyfán, addig Castiglione del Lago-ban december 8-é volt a főszerep. Ugyanis, ismét egy világcsúcsról beszélve, a tavon kelt életre a legnagyobb vízi karácsonyfa, a Luci sul Trasimeno.
Idén nem lehetett egy égőt sem örökbe fogadni a világ legnagyobb vízi karácsonyfáján, de ettől függetlenül is rengetegen várták a pillanatot, amikor kigyúltak a fények az úszó karácsonyfán, aminek az adatai a következők:
Magasság: 7 km
Tartóoszlop: 165 db
Égőket tartó kábelek: 1080 m hosszú és 50 m széles
Égők: 2600 db
A fénylő karácsonyfa egészen január 8-ig tekinthető meg a Trasimeno tavon, amiről bővebb részletek az alábbi linken olvashatók: https://www.lucisultrasimeno.it/
S ha már Umbriaba vitt a héten az utunk, karácsonyi ajándékként készítsük el a szeretteinknek és a barátainknak Umbria karácsonyi mézeskalácsát.
Panpepato
Hozzávalók – kb. 20 db-hoz –
- 9 dkg dió
- 9 dkg makadám dió - az eredetiben csak sima dió van -
- 10 dkg étcsokoládé – legalább 70%-os –
- 5 dkg mandula
- 2,5 dkg mogyoró
- 5 dkg kandírozott narancshéj apróra vágva
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt gyümölcs: karácsony lévén datolya is legyen benne
- 10 dkg méz – fenyő vagy gesztenye –
- 2,5 dkg enyhén pirított fenyőmag
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 2,5 dkg cukormentes kakaópor
- 2,5 dkg liszt
- 0,5 kk. őrölt bors
Elkészítés
Először a fenyőmagot pirítsuk meg egy kicsit, mert így jobban kijön az íze. Utána az összes magot tegyük egy nejlonzacskóba, s húsklopfolóval törjük durvára – azért jó a nejlon, mert nem fog az egész konyha magdarabokban úszni :-) -. Ezután a mazsolát, narancshéjat és a datolyát is aprítsuk össze és adjuk a magokhoz. Majd tegyük hozzá a lisztet és a kakaót is. Ezt követően a csokit, a mézet és a bort olvasszuk össze, s ezt is öntsük a keverékhez, majd keverjük össze. Elég ragacsos masszát kapunk, de vizes kézzel nagyon jól tudjuk formálni. 120 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percet szárítsuk. 1-2 napig tegyük dobozba, mert akkor kellemesen megpuhul.