A Gundel annyi mindenről híres. A magyar gasztronómiát meghatározó receptjeiről, az évszázados vendégszeretetéről, társadalmi érzékenységéről - és híres a híres vendégeiről is. Királyi és egyházi méltóságok, hercegek, politikusok, világsztárok látogatásai gazdagítják a 130 éves Gundel Palota történetét. Az ismert vendégek pedig különleges menüsorokat fogyasztottak, amelyek mások számára nem voltak elérhetők – eddig.
A Gundel Palota 130 éves jubileuma alkalmából és a Gundel küldetéséhez híven, mostantól híres vendégeink Gundel élményeit is elérhetővé tesszük, megosztjuk mindenkivel. Most, akár évtizedek elteltével megidézzük ezeket az emlékezetes ízeket.
A Gundel elindítja a „Hírességek Menüi” sorozatát.
Az első, a II. Erzsébet királynő tiszteletére rendezett fogadás „Négykoronás menüje” lesz, amely - vacsora formájában, egyszerű asztalfoglalással - néhány héten belül bárki számára elérhetővé válik: 10 napon át kérhető majd ez a fenséges válogatás. A „Négykoronás” napokról hamarosan a weboldalon és a Facebookon találhatnak információkat az érdeklődők.
1993. május 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására Magyarországra érkezett II. Erzsébet brit királynő, valamint férje, Fülöp edinburgh-i herceg. Az uralkodói pár a hazánkban töltött 4 nap alatt - a kötelező politikai körök mellett - megtekintette az Operaházban a Csipkerózsika balettet, kirándult Kecskeméten és Bugacon, illetve ebédelt a Gundel étteremben.
Május 5-én, a jeles protokolláris eseményen Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére. A 32 személyes ebéd a királyi pár fogadásával kezdődött a Gundel Palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálteremben.
A Gundel kiválasztása és az itt megrendezett ebéd azért volt különösen nagy szó, mert állítólag ez volt a négy itt töltött nap egyetlen ünnepélyes alkalma, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta.
Felkészült a Gundel
Az ünnepélyes ebéd előtt a konyha 10 próbamenüt készített, hogy mindenképpen beleférjenek a rendelkezésre álló pontosan 1 óra 40 percbe. A gyorsaság mellett természetesen adtak a minőségre is. Az étlapot kézzel írták, a felszolgálóknak pedig külön koreográfiát tanítottak. A Kurír így adott hírt a készülődésről: „Tizenkét perfekt angol pincér – nyolc fekete szmokingos, fehér kesztyűs étekhordó és négy spenceres, ugyancsak fehér kesztyűs italosfiú – lesi majd minden óhaját-sóhaját” a vendégeknek”.
Az épület előtti útszakaszt teljesen lezárták, a kíváncsiskodók az út két oldalán várták a királynőt és férjét szállító autót. A vendégeket a Palota vörös márvány lépcsőjén keresztül kísérték fel az emeletre.
A welcome drink és az ünnepélyes ebéd
Az ebéd helyszíne a Gundel palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálterem volt, ám érkezés után a welcome drinket az emeleti teraszon fogyasztották el a vendégek. A személyzet jobbnál jobb italkülönlegességekkel készült, ám a királyi felség egyszer csak így szólt: „Gin Tonic please”. A Gundel Palota egyik beszámolója szerint erre senki sem számított, így Kozma Kálmán házigazgató hármasával szedte a lépcsőket a földszinti söntés felé, hogy a kívánságot teljesítse.
A vacsora fogásait Kalla Kálmán, a Gundel akkori executive séfje úgy álmodta meg, hogy minden étel tálalásában megjelenjen a királyi fejdísz. a királyi korona. A galambesszencia adta fel a leckét a leginkább, itt végül a zöldségeket formázták apró koronákká. A főételhez egyedileg gyártott formán grillezték a fonatokba rendezett bélszínt, a desszert pedig saroglyán behozott óriás tészta-koronában felhalmozott epergúlán pompázó eper-parfé volt.
(Sajtóközlemény alapján)