Buongiorno Italia! 3. rész: Firenzei restart távolságtartással és Dolce&Gabbana-val – kávészünet Kiss Eszterrel
2020. július 05. írta: StileDiVita

Buongiorno Italia! 3. rész: Firenzei restart távolságtartással és Dolce&Gabbana-val – kávészünet Kiss Eszterrel

Milánó utána nagy valószínűséggel mindenki Toszkánáért izgult a legjobban idén tavasszal. Ez a tartomány annyira az Olaszországot szeretők fellegvárává vált, hogy évente a legtöbb turista ebbe a régióba érkezik. Ami teljesen érthető is. A gasztronómiától a természet nyújtotta látványosságokon át a művészetig, minden itt található, így ha valaki rövid idő alatt igazán át akarja érezni az ország lüktetését, múltját és hagyományait, ő biztos ide foglal magának szállást. Ezért nem is volt kérdés, hogy Kiss Esztert, a Hello Firenze! felület tulajdonosát, és egyben a tartomány egyik legkeresettebb idegenvezetőjét kérdezem arról, hol tart Firenze és Toszkána a járvány utáni restarttal?

2imageu93.jpg

Toszkána az egyik legkeresettebb olasz régió. Hogy látod, megindult már a tartományban a külföldi turizmus? Biztonsággal lehet utazni ide?

Toszkánában az elmúlt időszakban kevés fertőzöttet regisztráltak, de azért a pontos szám itt is napról napra változik. A biztonságot az adja, hogy a tartományok azonnal reagálnak, hiszen felkészültek arra, ha bárhol ütné fel újra fejét egy gócpont, meg tudják tenni a szükséges intézkedéseket. A vírus nem tűnt el, s bár visszatérhetünk a normális életmódhoz, de be kell tartani az érvényben lévő utasításokat, mint például zárt térben a maszk viselését, a gyülekezés elkerülését, és a távolságtartást egymástól, ami itt, Toszkánában 1,8 méter. Ezeket a szabályokat minden turistának, nyaralónak magának kell eldöntenie, hogy belefér-e a nyaralásról alkotott elképzelésébe. Egyelőre azt látom, ezen a nyáron a legtöbb turista Olaszországban olasz, a belföldi turizmus erős lett nálunk is, akárcsak a többi országban. Persze külföldiek is érkeztek, érkeznek, Európából főleg, de jóval kevesebben, mint eddig. Firenze városa például évente 15-20 millió vendéget fogad a világ minden tájáról, ami meglátszik az utcákon is, amik most szinte üresek, főleg hétköznapokon.

toscana-p-d-1200x750-1030x644.jpg

A koronavírus idején több firenzei múzeumot lehetett online látogatni. Mennyire vált be mindez? Tervezi esetleg a város, hogy ezt a lehetőséget meghagyja a későbbiekben is?

Igen, ez valóban így volt. A legjobb szerintem az Uffizi galéria videósorozata volt. Nagyon tetszettek és inspiráltak is, ezért én is csatlakoztam ehhez az elképzeléshez a magam eszközeivel. A karantén alatt egy 3 részes előadássorozatot tartottam különböző témákban Firenzével és Siénával kapcsolatban. Nagyon élveztem, több ezren látták. A saját példám is jól tükrözi, hatalmas érdeklődés volt erre, de ettől még azt gondolom, ezek a lehetőségek csak „étvágygerjesztők” tudnak lenni, nem pótolják a valóságban átélhető élményeket. Biztos lesz olyan, ami megmarad, de a múzeumok nehéz helyzetén most a valós látogatók tudnak segíteni. Reméljük, hamarosan adottak lesznek a feltételek ahhoz, hogy minél többen érkezzenek, és minél hosszabb nyitva tartással fogadhassák az érdeklődőket.  

67.jpg

Hogy néz ki most a város a mindennapokban?

Az utcák hétköznapokon jóval kevésbé zsúfoltak, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Nincsen sor a Dóm előtt, a Keresztelő kápolna kapuit tolakodás nélkül, akár magunkban is meg lehet nézni, a Porcellino-t pedig zavartalanul meg lehet simogatni, sőt akár hosszan is fotózni. Őszintén vállalom azt a véleményemet, hogy gyönyörű így Firenze, élhető, élvezhető, egy igazi élmény. Hétvégén viszont már meg-megtelik a város. És jó látni azt is, hogy az éttermekben van forgalom, a múzeumokban gyakran nincs foglalható hely. Ez egy picit azért mégiscsak jobban hasonlít a megszokotthoz.

Idegenvezetőként, hogy éled meg a mindennapokat? Van már munkád? A belföldi turistáknak szükségük van idegenvezetésre?

A turizmus a járvány alatt nehéz helyzetbe került, hiszen ez a szektor az emberek mozgásán alapul, ami a járvány megérkezésével elkezdett megfogyatkozni, és annak elmúltával sem érkeznek látogatók olyan számban, mint korábban. Nagyon örülök, hogy néhány alkalommal már dolgozhattam február óta, és hogy vannak foglalások nyárra és őszre is. Elsősorban magyar vendégeim vannak, de júniusban dolgoztam olaszul és angolul is. Talán ezt is meg kellett tanulni, hálásnak kell lenni kis dolgokért, amiket eddig természetesnek vettünk. Majdnem 40 évesen lettem idegenvezető, mondhatni véletlenül. Tanulni szerettem volna, a tudással együtt érkezett a vágy arra, hogy meg is osszam másokkal. Az idegenvezető sokoldalú kell, hogy legyen. Tárgyi, gyakorlati tudása elengedhetetlen, akárcsak az a képesség, hogy érthetően, érdekesen adja elő a tudását a vendégeinek. Az emberek szeretete pedig alapfeltétel. Sok lehetőség van ebben a szakmában. A turista szezonban, márciustól októberig van módom bemutatni Firenzét és Toszkánát magyar, olasz vagy amerikai vendégeknek a klasszikus idegenvezetés alkalmával. Ez a munkám legnagyobb része, és nagyon szeretem, de miért is ne gondolhatnám tovább mindezt? Egy fotós barátnőmmel egy "startup" (www.dolcevitaexperiences.com) építésébe vágtunk bele két éve, aminek gyümölcse négy, teljesen egyedi ötleten alapuló városnéző játék, amiket csapatokban, előre megadott utasításokkal és jókora kíváncsisággal, sok nevetéssel kell végrehajtani. Céges csapatépítő túrák, jutalomutak, legény- vagy leánybúcsúk, nagy családi, baráti kirándulások újszerű része lehet ez a nem megszokott módja Firenze felfedezésének. Télen pedig, amikor kevesebben érkeznek hozzánk, szívesen tartok különböző témában előadásokat akár otthon, Magyarországon, akár külföldön. A középkor, a reneszánsz, a művészet bőven kínál izgalmas témákat, amiket közelebb hozhatok a hallgatósághoz. De maradva még az online világnál, a Covid után előtérbe kerültek további szolgáltatások a világhálón, amelyeket néhány kolléga nagyszerűen használ. Itt is rejlenek lehetőségek, hiszen a tapasztalat azt mutatja, a világ olyannyira kíváncsi Toszkánára, hogy szívesen megnézi akár kamerán keresztül is. Úgyhogy vannak lehetőségek a virtuális világban is ennek a tartománynak a bemutatására, az arra érdeklődőknek.

dsc00893.jpg

Olasz férjed van, de Magyarországról származol. Hogy láttad „félig kívülállóként”, hogy élte meg a város ezt az időszakot? Mit viseltek az emberek legnehezebben és mit a legkönnyebben?

A lockdown előtt néhány nappal Magyarországon voltunk a kisfiammal, és már akkor hallottam olyan hangokat, hogy az olaszok „ellazázták” ezt a járványt, ezért terjedt el ennyire Európában. Meg kell, hogy védjem őket, hiszen Firenzében elképesztően fegyelmezetten tartják és tartották be mind a karantén, mind az utána következő fázis előírásait. Pedig a legnehezebb az a bizonytalanság volt, ami sehol máshol a világon nem volt jelen ennyire szigorúan, hiszen nem tudtuk, meddig kell karanténban lennünk, hogyan áll majd helyre az élet, indul-e az iskola, milyen következményei lesznek gazdaságilag a válságnak? Sok vidám videó született és cirkulált a közösségi portálokon, ezek, és az alulról szerveződő kampányok segítettek az összefogás érzését erősíteni, és kitartani, tudva azt, ez nem csak engem és a családomat érinti, hanem mindenkit az országban. 

Mik a kultúra és a turizmus terén a tervek az idei nyárra, az idei évre Firenzében a városvezetés részéről? Mire, milyen újdonságokra számíthatnak a városba érkező vendégek?

Őszinte leszek, nehéz elhinni a Mediciek világhírű városáról, de most anyagilag padlóra került. Költséges újításokat nem lehet idén várni. Viszont a polgármester meghirdette a RinasceFirenze, vagyis a „Firenze újjászületik”, vagy „Firenze reneszánsza” című kampányt. Ebben a korábbi tervek folytatása szerepel, illetve sokak szerint új lehetőségeket kapott a város a Covidtól, hiszen most megváltoztathat olyan rossz berögződéseket, mint például a tömegturizmus. Ennek lesz az egyik része szeptemberben egy divatbemutató, aminek főszereplője a Dolce&Gabbana cég lesz. A napokban Domenico Dolce Firenzében járt és végig látogatta azokat a kézműves műhelyeket, akik nagyon nehéz helyzetbe kerültek a válság miatt. Nekik ajánlják ezt az eseményt, ami az első divat rendezvény lesz a járvány óta.  

59f37714f3254073144967f1cd3f77feb470f22a.jpg

Mit ajánlasz azoknak a magyaroknak, akik Firenzébe és/vagy Toszkánába terveznek utazni mostanában?

Azt gondolom, Firenze és Toszkána most is olyan csodákkal, élményekkel, ízekkel, tájakkal tudja megajándékozni az ide látogatókat, mint korábban, hiszen a szépségéből nem vesztett. Viszont javaslom, készüljenek az ide látogatók arra, hogy a dolgok menete kis mértékben megváltozott. Több szervezést, előre foglalást, tervezést igényel(het) most bizonyos látványosságok felkeresése. A strandokon előfordulhat, hogy előre kell helyet foglalni, a múzeumok esetén rövidültek a nyitva tartások, a sorban állás elkerülése érdekében látogatásuk online, előre foglaláshoz kötött, tehát most az „utolsó pillanatos döntések” kedvelői nagyobb akadályokba ütközhetnek. A maszk használatára mindenhol felhívják a figyelmet, ezt érdemes komolyan venni, tiszteletben tartani, mert az ellenőrzések során nem a vendéget, hanem az étterem, a bár, a múzeum tulajdonosát, fenntartóját büntethetik meg. Kézfertőtlenítő gél minden üzletbe lépés előtt kötelező, a hőmérséklet méréssel együtt. Egyszerre többen nem tartózkodhatnak kisebb helyiségekben. Segítséget, információt szívesen adnak a szállásadók és mi, idegenvezetők is. Sőt, ebben a helyzetben talán még nagyobb szükség lesz ránk, hogy hiteles és praktikus információkhoz jussanak a látogatók.  

Mind szakmailag, mind emberileg, hogy indulsz neki az idei nyárnak és az év hátralévő részének?

Rengeteget kaptam a karantén időszakában. A facebook oldalam olvasói nagyon sokat segítettek, bátorítottak, értelmet adtak a sokszor egybefolyó óráknak, napoknak. Én pedig a tudásomat állítottam a szolgálatukba, hiszen úgy éreztem, valamilyen módon sikerülhet kárpótolni a foglalásukat elvesztőket, vagy a nyaralásukat elhalasztani kényszerülőket. Az előadások, az élő videós bejelentkezések, tudósítások nagyon sokat adtak nekik, ezt számtalan helyen írásban is igyekeztek a tudtomra adni, nem csak lájkokkal. Bár én ezekért pénzt nem kaptam, mégis úgy érzem, életem egyik legmeghatározóbb időszaka volt. Próbáltam a legtöbbet kihozni ebből a helyzetből, és azt hiszem sikerült, ezért bizakodóan tekintek a jövőbe. Várom azokat, akik tudnak és szeretnének idén utazni, de azokat is, akik majd csak 2021-re tervezik Firenze és Toszkána felfedezését. De amíg nem érnek ide, addig végre haza utazhatunk Magyarországra. Az első Pisa-Budapest útvonalon közlekedő gépen rajta leszünk – nevet -.

dsc00782.jpg

Hello. Itt Firenze! facebook oldal

Fotók: Kiss Eszter, Google

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr9615983002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása