Buongiorno Italia! 4. rész: "A Costiera Amalfitana partszakasz most valóban a világ legszebb látnivalója" – kávészünet Kovács Ágnes idegenvezetővel
2020. július 19. írta: StileDiVita

Buongiorno Italia! 4. rész: "A Costiera Amalfitana partszakasz most valóban a világ legszebb látnivalója" – kávészünet Kovács Ágnes idegenvezetővel

Nem tudok elfogultság nélkül írni Campaniaról. Rengeteg személyes emlék, családi történetek sokasága köt ehhez az olasz régióhoz, így nagyon kíváncsi voltam rá, mi zajlik ott a járvány elvonultával. Elképzelem magam előtt az élhető Nápolyt, az üres szerpentint Positanon keresztül Sorrentoba, majd tovább, Amalfin át a Salerno-i részre, aztán áthajókázva Caprira, ahol a kikötőben kibérlem a szokásos kis robogómat, és most a turistáktól mentes utcákon kanyargok fel a San Michele villához és Anacapriba, amit a titkos kis öblök követnek a sziget túloldalán. Aztán ismét hajóval vissza valamelyik kikötőbe, és egy jó kis pihenő után kocsival nekivágni a hegyeknek, ellátogatni Minoriba és Ravelloba. Így izgatottan vártam az online kávézást egy nagyon kedves, Salernoban élő idegenvezető ismerősömmel, Ágival, aki valósággá változtatta az elképzeléseimet, ami szerint most igazán a világ legszebb látnivalója a Costiera Amalfitana.

ca1.jpg

A Costiera Amalfitana és Capri a világ egyik leglátogatottabb helye. Hogy telt a tavaszotok?

Olaszország teljes bezárása derült égből villamcsapásként ért minket is itt délen. Először az iskolák zártak be, aztán minden. Ilyen még nem volt, különleges időszak várt ránk. De az itt élő emberek hamar elfogadták, hogy kemény szabályok között kell élni, mert csak így lehet a vírus terjedését megakadályozni. Campania megye kormányzója komoly rendelkezéseket hozott, amelyek betartásának köszönhetően, minimális fertőzött volt a megyében. A családom 2 hónapig élt bezárva egy lakásban, ahol a 6 éves kislányunk épp az első osztályt taposta. Így a mi központi életünk az távoktatással telt, ami nem volt egyszerű, de végül kitűnővel zártuk az évet.

ca2.JPG

                                                                           Salerno

De már egy ideje nyitva vannak a határok és elkezdődött a nyáriszünet is. Neked, mint idegenvezetőnek mennyi munkád van mostanában?

Én február óta még nem dolgoztam egy napot sem. Pont, amikor az ország bezárt, akkor kellett volna Pompeii-ben idegenvezetést tartanom egy családnak egy romterületen, de már az sem sikerült…. Az élet is lassan indul be errefelé. Egyelőre magyar csoportok nincsenek, és egyéni vendég is kevés.

pompeii-ruins-1.jpg

Jellemzően belföldi turistákból van több, vagy a külföldi turizmus is éledni látszik?

Egyelőre csak olasz vendégeket látok, őket is főleg a hétvégéken. Miután nagyon sokan kényszerszabadságon voltak, így idén már vagy nem is tudnak szabadságra menni, vagy ha igen, nem lehet tudni, mikor. S bár az első fecskék már megérkeztek, a külföldi vendégekre azért még várni kell.

A belföldi turistáknak szükségük van idegenvezetésre?

Én úgy gondolom, igen, hiszen egy itt élő ember ismeri a környéket igazán, ő tudja megmutatni a táj valódi szépségét. A Costiera Amalfitana valóban a világ egyik legszebb része, és bár sok ismeretterjesztő film szól róla, nagyon sokan csak a turista útvonalat ismerik, pedig vannak itt még csodák bőven.

ca4.jpg

                                                                                      Nápoly

Nagyon sok idegenvezető a karantén idején online kisfilmekkel próbálta az utazóban tartani a kedvet a majdani kirándulásaikhoz. Neked, vagy Salerno városának volt ilyen kezdeményezése?

Az utazási irodákkal heti kapcsolatban voltam, mert én a közvetlen kontaktust preferálom. De én ebben az időszakban inkább családanya voltam, az időm nagy része ugyanis a távoktatással telt, ugyanis nekem kellett megtanítani a kislányomat magyar létemre olaszul írni, olvasni és számolni. Készül velem azért egy online műsor ebben az időszakban, de már akkor, amikor megnyitott újra az ország.

ca3.jpg

                                                                                   Capri-szigete

Ha valaki ellátogat Campania-ba, mire kell figyelnie, mire készüljön, mit ajánlasz neki jótanácsként?

Az első és legfontosabb, hogy legyen nála maszk. A zárt területeken, boltokban, bárokban, hajón, vonaton, stb. ugyanis kötelező a viselése, és ebben az olasz hatóságok nem ismernek tréfát. Ha turista látványosságot akar valaki megnézni, érdeklődjön, mi van nyitva és milyen lehetősége van a megtekintésre, mert például az Amalfi-i dóm zárva van, de a Papírmúzeum viszont nyitva. Sok helyen csak online lehet belépőjegyet venni, mert meghatározott létszámot engednek csak be, és időkorlátozás is van sok helyen. Ezt is érdemes az utazás előtt megnézni, hogy hol, milyen lehetőségekkel lehet belépőjegyhez jutni. Caprira ugyebár csak hajóval lehet átmenni, így aki ezt az utat is tervezi, érdemes ott is megnézni, hogy járnak a hajók, mik a kritériumok, mert ott is vannak változások. És a másik nagyon fontos dolog, a strandok. Az Amalfi-i partszakasz jelentős része sziklás, és így nagyon kicsi strandterületek vannak. Így most mindenhova helyet kell foglalni, hiszen be kell tartani a napernyők közötti 2 méter távolságot. Aki ezt nem teszi meg, sajnos meghiúsul arra a napra a strandolása. Vagy esetleg kocsiba ül, és eljön a Salerno-Paestum területre, ahol hatalmas, hosszú, homokos tengerpart vár mindenkit, és így itt könnyebb szabad területet találni a távolságtartás ellenére is. S ha már valaki eljön idáig, kihagyhatatlan a romváros megtekintése, ami a három fantasztikus ókori templomáról híres, sőt, ha megéhezik, kötelező mozzarella di bufalát ennie, amit itt a legtöbb helyen frissen kóstolhat, hiszen ez a környék jellegzetessége. Bővebb információk:  http://www.resortgigliodimare.com

mozzarella.jpg

Olasz férjed van, régóta kint élsz. Dél-Olaszországban a mindennapokban sem könnyű sokaknak az élet. Mit láttál, mi viselte meg legjobban az embereket?

Én azt tapasztaltam, hogy a bezártság volt az elsődleges, ami rányomta a bélyegét az emberek hangulatára. Mióta szabadon járhatunk-kelhetünk, még a szabályok betartásával is könnyebb lett az élet. Próbáljuk a távolságot tartani, ami az olasz embernek nem könnyű feladat, hiszen a sok puszi és ölelkezés még most is a legtöbbször elmarad. Igyekszik mindenki figyelni a másikra. De a legnagyobb nehézséget mégis abban látom, hogy miután ez a rész világturisztikai központ, és a szezonális munkások nem dolgoznak, vagy csak részlegesen, félnek attól a cégek és a vállalkozók, hogy hogyan vészelik át majd a telet.

Mind idegenvezetőként, mind magánemberként, hogy indulsz neki az idei nyári szezonnak?

Várjuk, és én is várom a turistákat, hiszen a dél-olasz rész biztonságos. Hetek óta a napi megbetegedések száma minimális a megyében lévő 5,8 millió lakos között, sőt, vannak olyan napok, amikor 0 az új betegek száma. Ahogy említettem, egyelőre kevés a turista, ezért most érdemes annak idejönnie, aki a valódi arcát akarja látni ennek a tájegységnek. Kényelmesen lehet utazni mindenhova, nincs turistaáradat. Magánemberként pedig, amíg nem érkeznek meg a turisták, és a családommal a tengerpartot választom, és a Paestum-i rész lesz a célpontunk – nevet -.

416x359_regionale-campania-salerno-paestum.jpg

Egyre többet lehet hallani, hogy a vírus ismét erősödik Európa szerte? Ti már érzitek ennek a szelét?

A hírek hozzánk is elérkeztek, persze. Egyelőre ez az épphogy megindult egyéni turizmuson nem érződik, hiszen országszerte tudott, hogy a déli partok biztonságosak, alig van megbetegedés. Így az „olasz VIP” is, Totti, Veltroni, Marcuzzi, és még sorolhatnám, is feltűnik rendszeresen, mert itt biztonságban érzik magukat. Úgyhogy mi még egyelőre csak halljuk a híreket, de még szerencsére nem érezzük a hatását, és ezt mutatja egyelőre az is, hogy zöld besorolásban van az ország Magyarország szerint is, úgyhogy a kapuink nyitva állnak….

109926552_291547758566224_8302586544612767355_n.jpg

Fotók: Kovács Ágnes és Google

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr4016024132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása