Buongiorno Italia! 5. rész: Calabria és Szicília most talán a legbiztonságosabb része Olaszországnak – kávészünet Bence Éva idegenvezetővel
2020. augusztus 09. írta: StileDiVita

Buongiorno Italia! 5. rész: Calabria és Szicília most talán a legbiztonságosabb része Olaszországnak – kávészünet Bence Éva idegenvezetővel

Calabria és Szicília a lehető legvadregényesebb része Olaszországnak. Persze, nagyrészt köszönheti ezt a jelzőt a Keresztapa trilógiának is, de aki már legalább egyszer járt itt, maga is megtapasztalhatta, milyen egyedülálló élmény bérelni egy autót, és bejárni ezt a maga természetességében, érintetlen kultúrájában és természeti sokszínűségében megmaradt országrészt. Majd utána a Messina-i szoroson átkelve Szicíliába, ősi kultúrák útvesztőiben megismerni az ország legnagyobb szigetén zajló életet, azokat a semmihez sem hasonlítható mindennapokat, amelyeket csak szigetvilág tud adni az érdeklődőknek. Bence Éva idegenvezető mesélte el egy virtuális kávézás mellett, hogy zajlanak most a mindennapok a legdélebbi ponton, ahol Tropea-ra már kiírták, hogy „Megtelt”, és mire kell figyelni, ha az idei nyaralást itt szeretnénk tölteni.

f82dfbbabbe5522db96a14d65e91c2e6.jpg

Calabria az egyik legdélebbi pontja Olaszországnak, ahova bár eljutott a vírus, de mégis inkább az északi részen volt jellemző a baj. Hogy éltétek meg az idei tavaszt ezen a területen?

Függetlenül attól, hogy valóban észak volt a gócpont, a tavaszi programjaink Calabriaban romba dőltek. Nagyon szomorúan éltük meg ezt az időszakot, és már azt hittük, amikor karanténba kényszerültünk mi is, hogy idén már nem fogunk tudni turizmusról, rendezvényszervezésről beszélni.

Viszonylag jó rálátásod van Szicíliára is. A szigeten is megérezték a bajt?

Szicília, ugyanúgy, mint Calabria, sajnos sokat veszített a turizmusból ebben az időszakban annak ellenére, hogy egyik helyen sem éreztük igazán a fertőzés veszélyeit. De akkora volt az országon a nyomás, hogy amikor megindult volna az idei turizmus, a vendégek fogadása, akkor omlott össze minden a legészakibb résztől a legdélebbi pontig. És ez hatalmas gazdasági probléma volt itt és Szicíliában is, ugyanis Dél-Olaszország gazdasága talán erősebben rá van utalva a vendéglátásra, a turizmusra, mint az ország többi része.

_methode_sundaytimes_prod_web_bin_bc4c478c-7db2-11e7-a679-872d92606f03.jpg

Ez viselte meg legjobban a helyieket?

Ez is, de leginkább az, hogy nem tudtak együtt lenni a családok és a barátok. Az olasz nép nagyon szociális nemzet, főleg a vasárnapokat szeretik együtt tölteni. És ez most nagyon hosszú időre kimaradt. És a déli részen mivel erősebben őrzik a hagyományokat, mint sok északi városban, itt talán egy kicsit nehezebben viselték ezt az emberek. Talán valamennyit segített nekik az erkélyeken való közös éneklés, de nem tudta visszaadni azokat a pillanatokat, amelyeket együtt tudtak volna tölteni.

Mára azért gondolom javult a helyzet felétek is.

Persze. A családok és vállalkozások szempontjából egyaránt, de a kisebb vállalkozások szinte alig tudták kiheverni ezt a krízist. Azoknak a családoknak, akiknek a fő profilja az apartmanok kiadása, ők valószínűleg teljes megtorpantak az idei évre. De azért mindenképp napról napra normalizálódik a helyzet. Már egy ideje megnyitottak a repülőterek Szicíliában is, a kompok is elindultak a kisebb szigetekre is, de a megszorítások nem könnyítenek a helyzeten. Sokkal kevesebb vendéget tudunk egyszerre utaztatni, ezért van, hogy egy-egy útra nem tudunk még ma sem elindulni, mert azzal a létszámmal, amivel menni tudnánk, nagyon drágák ezek a kirándulások.

115439082_293048862037716_7434362351709416392_n.jpg

Neked, mint idegenvezetőnek, mennyi munkád van idén nyáron?

Mivel én apartmanok kiadásával is foglalkoznom, kicsit egyszerűbb a helyzet, mert a fent említett megszorítások miatt, mint idegenvezető, még nem tudok annyit dolgozni, mint mondjuk tavaly ilyenkor, de azért panaszra nincs okom, mert én pl. októberig teljesen tele vagyok kisebb-nagyobb munkákkal még úgy is, hogy a legtöbb helyre online be lehet regisztrálni, amit az emberek maguk is meg tudnak tenni. 

Jellemzően kik utaznak most Dél-Olaszországba? Belföldi turisták vagy külföldiek?

Szerencsére mindkettő, de nagyobb a belföldi turizmus idén ugyanúgy, mint az ország többi részében, pedig itt a vírus szinte abszolút nem volt jelen. De érthető is, hogy most több az olasz vendég, ugyanis ők autóval is meg tudják közelíteni ezt a környéket, és nem kell a kb. feleannyi induló járathoz igazodniuk. Sajnos azt látom itt délen, hogy a repülőtársaságok nem tudják igazán jól kezelni ezt a helyzetet. Most, hogy már jóval szabadabban és biztonságosabban lehet utazni, mint egy-másfél hónappal ezelőtt, még mindig nem igazán indítják el a járatokat.

things-to-do-in-calabria-italy.jpg

És ha az utazásban könnyebb dolguk is van a belföldi turistáknak, ez igaz a látványosságok ismeretére is, vagy igénylik az idegenvezetést?

Olaszország egy hatalmas ország, nagyon sokan soha nem jutnak el északról délre, vagy fordítva. Így persze, igénylik az idegenvezetést, és minden programon szeretnének részt venni, de sajnos erre nem mindig van lehetőség. Ezért vannak új elképzeléseink, hogy mindenki maradéktalanul jól tudja érezni magát Calabriaban.

Mire gondolsz pontosan?

Kis videókat és képanyagokat eddig is használtam a facebook oldalon, amelyek javarészt Calabiraról szóltak. Most ezt egy kicsit kiterjesztettem más helyekre is, valamint, én személyesen egy kicsivel több időt tudtam fordítani a készülő útikönyvemre, így talán hamarabb tarthatják majd a kezükben az érdeklődők.

italy-calabria-tropea-houses-and-beach-view-from-the-sea-fotolia-2-jpg_header-245531.jpeg

Gondolom, nem csak tippjeid, hanem jótanácsaid is vannak a Calabriaba vagy Szicíliába érkezőknek.

Abszolút. Aki ide látogat, érdemes beregisztrálnia a zöld számon, és rengeteg maszkot hoznia, mert nem csak a zárt helyiségekben, hanem a kirándulásokon is kötelező használniuk. De ami a legfontosabb, az autóbérlés. Mindenki előszeretettel bérel autót Dél-Olaszországban, mert van valami egészen elképesztő hangulata annak, amikor az ember önmaga tud városról városra autókázni. Viszont most arra érdemes odafigyelni, hogy egyszerre három fő ülhet egy autóban. Erre nagyon figyelnek ellenőrzéskor, és sajnos komolyan büntetnek is.

5de52d9479d757022b44d8d6.jpg

Bár már augusztus van, de Dél-Olaszországban kb. októberig töretlen a jó idő, még a tengerben is lehet fürdeni. Mit látsz, mit remélsz a hátralévő időszaktól?

Szerencsére én egy nagyon optimista ember vagyok. Az, hogy októberig tele van a naptáram, azt jelenti számomra, az emberek nem felejtették el szeretni Olaszországot. Valamint, én nem szeretek arra gondolni, hogy mi volt, engem az éltet, ami van, vagy ami lehet. A tavaszunk nem volt jó, de Calabria talán a legbiztonságosabb része az országnak, mert itt ma már egyáltalán nincs nyoma a vírusnak, és szinte nem is volt egyáltalán jelen, ezért hiszek abban, hogy aki eddig nem fedezte fel ezt a csodálatos, természetes valójában megmaradt területét az országnak, most meg fogja tenni.

110684653_315535352972784_230810820378217559_n.png

Fotók: Bence Éva, Google

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr416119326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása