Toszkánát idéző eszpresszó a CAFE FREI láncolat első ízesítés nélküli kapszulája – villáminterjú Frei Tamással az Esrpesso by Tamas Freiről, trendekről, 2022-ről
2021. december 28. írta: StileDiVita

Toszkánát idéző eszpresszó a CAFE FREI láncolat első ízesítés nélküli kapszulája – villáminterjú Frei Tamással az Esrpesso by Tamas Freiről, trendekről, 2022-ről

Decemberben megérkezett az otthoni vásárlók körében régóta várt hír: végre kapható a kávézókban és a cég webshopján az első ízesítés nélküli Nespresso kompatibilis kapszulás kávé, az Espresso by Tamas Frei. További egyedisége, hogy mindazon túl, hogy a cég prémium cuvée kollekciójának első tajga, egyben ez az első kávé, amit Frei Tamás neve fémjelez. A kávékapszulát a firenzei Caffé Perseo inspirálta, ugyanis a firenzei főtér sarkán álló Perseo Frei Tamás kedvenc olaszországi kávézója. Az ő toszkán ízviláguk és pörkölési stílusuk mutatkozik meg a brazil-kolumbiai-hondurasi ültetvényekről válogatott cuvée-kapszulában.

espresso_by_tamas_frei.jpg

Harmonikus, nagyon „befogadó” eszpresszó a neved alatt futó termékcsalád első tagja. Miért pont ezzel a kapszulával debütáltatok?

Erősen magaménak érzem azt a vonalat, ami az ilyen szenzitív kávékkal most zajlik a világban. Hiszen akár egy családon belül, akár mi magunk is, nem akarunk mindig egyfajta kávét inni. Van, amikor eszpresszóra vágyunk, van, hogy egy capuccinora. Az igazán jó kávézók pedig már figyelnek erre az igényre. És erre jó példa volt előttem a kedvenc firenzei kávézóm, a Caffé Perseo is, hiszen ott bármikor meg tudom tenni, hogy azt iszom, amit épp szeretnék. A legtöbb kávézóban két őrlő van a pulton, az egyikben egy sötét, a másikban pedig egy világos kávéval. Mert amíg az első jó egy eszpresszónak, az utóbbi egy capuccinonak. De a Perseo megoldja, hogy egy olyan kávéval dolgozzon, ami mindkettőre jó tud lenni. Ezért arra gondoltam, olyan kávét kellene a piacra dobni, ami kompatibilis tud lenni mindennel, megfelelő tud lenni akár egy eszpresszóhoz, akár egy capuccinonak.

Hogy született meg az Espresso by Tamas Frei? Hazahoztad az ötletet, de mi történt utána?

Hatalmas csapattal dolgozunk házon belül. A termékfejlesztéstől kezdve a belsőépítészeti és design tervezésen át a csomagolásig mára több mint ötven munkatárs mozog a háttérben. Rajtuk kívül pedig csaknem kétszáz barista, akikkel országszerte nap, mint nap találkozhatnak a kávézók vendégei. És akkor még nem beszéltünk a külső szakértők munkájáról. Az elmúlt években több kiváló szakember is dolgozott a céggel együttműködésben. Köztük Marco Cremonese „kávéguru”, aki finomhangolta ezt az olasz eszpresszót.

frei_tamas_es_marco_cremonese.jpg

Frei Tamás és Marco Cremonese

Mi volt ez a finomhangolás?

Olaszországban északi, középső és déli kávéfőzési forma létezik, ami fentről lefelé haladva egyre erősödő pörkölést és ezáltal eszpresszót jelent. És az Espresszo by Tamas Frei egy toszkán ízvilágú kávé lett. Cremonese-vel megnéztük, Olaszországban melyik tartomány helyezkedik el nagyjából egy síkon Magyarországgal, és ez Toszkána volt. Ezzel is igyekeztünk még közelebb hozni a hazai fogyasztókhoz ezt a kapszulát.

Miért pont az olasz kávékultúrát követő kapszula lett az első lépés, amikor ma nagy divat az újhullámos kávék fogyasztása?

Az olasz kávékonyha győzött a világban, a kávé és a tej kombója, mert ezt könnyű elkészíteni, nem kell hozzá sok idő. Az újhullámos kávé trendek világában nagyon erős figyelmet kapott a kávé maga, a fiatalok erre most nagyon figyelnek, ami nagyon jól van így, hiszen erősen fókuszálnak arra, hova mennek kávézni. De a társadalom nagy részét elfoglaló kávéfogyasztók csak egy pontig érzik a különbségeket. Az, hogy mit lehet kihozni odafigyeléssel a kávéból, ez elérte a csúcsot szerintem. Ezért már komplexebb, más érzékszerveket elérő igényekre is hatni kell.

Mire gondolsz pontosan?

A savory/savoury food-okra. Jelenleg az a megérzésem, hogy két irány van a világban. Vagy nagy mennyiségű kávézót nyit egy cég, vagy azt mondja, hogy kevesebbet nyitok, de extrábbat. És ez mára odáig fejlődött, hogy a kávézókba bekerültek az ételek is, és ez már olyan szinten működik, hogy Amerikában azt látom, egy-egy kávézóban helyet kell foglalni a hétvégi brunchokra. És nem azért, mert ott olyan jó a kávé, hiszen ahogy mondtam is, a kávé mára pipa, komplex élmények kellenek. És aki ma ezt tudja hozni, annak nyert ügye van. Ezeken az angolszász területeken a jó, a gyorsan fogyasztható, magas minőségű ételek kezdtek el a figyelem fókuszába kerülni. Saláták, juice-ok, comfort food-ok. Ebben nagyon fontos szerepet fognak majd betölteni az irodaházak igényesebb dolgozói itthon, nálunk ez a változás onnan fog elindulni szerintem.

Ez a CAFE FREI láncolat jövője is?

2022-ben a további fejlődés és növekedés az első számú cél, de persze szeretnék a food-vonalon is új, innovatív ötleteket hazahozni. Az év első felében több hazai és külföldi kávézónyitás is várható, valamint a retail üzletág fejlesztése még hangsúlyosabb szerepet kap. A járványhelyzet utáni stratégia fontos része, hogy egyre több termékkel legyen otthon is elérhető a CAFE FREI-élmény. Food-vonalunkon pedig, a cukrász termékeinkről és a péksüteményeinkről már nagyon jó a vélemény, ezért azokhoz méltó, sós termékeket szeretnék a jövő évben az itthoni kávézókba bevezetni.

cafe_frei_desszertek.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr416794982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása