Két gyönyörű olasz kisváros fizeti a havi bérleti díj felét a szezonálisan oda költöző, home office-ban dolgozóknak
2021. május 12. írta: StileDiVita

Két gyönyörű olasz kisváros fizeti a havi bérleti díj felét a szezonálisan oda költöző, home office-ban dolgozóknak

A távmunka sokak számára hosszú távon is elérhetővé vált a világjárvány idején, vagyis az iroda ma már bárhol lehet, a konyhaasztaltól a homokos tengerpartig a világ másik oldalán. De egy festői olasz kisvárosi élet lehetősége, akár rövid időre is, sokak listáján szerepel. És ez most könnyebben elérhető, mint eddig bármikor, ugyanis két olasz város felajánlotta, hogy fizeti a munkavállalók havi bérleti díj költségének a felét 2-6 hónap időintervallumra, ha igazolni tudják, hogy home office-ban dolgoznak bárhol a világban. 

sfiora1.jpg

Santa Fiora

A kísérleti elképzelésbe a toszkán Santa Fiora és a laziói Rieti kezdett bele, ahol a bérleti díjak már önmagukban is nagyon kedvezőek. Ezért a lehetőség nagyon vonzó tud lenni, de mindkét hely polgármestere felhívja rá a figyelmet, hogy ez nem fizetett nyaralás. A pályázóknak "aktív" munkával kell rendelkezniük, még akkor is, ha laptop előtt, az olajfaligetekre nyíló panorámás teraszon tudják azt végezni, miközben egy pohár vörösbort kortyolgatnak.

rieti2.jpg

Rieti

Az úgynevezett "intelligens dolgozó falvak" most indulnak virágzásnak Olaszországban, amikor a helyi hatóságok felismerik a nagy sebességű internet fejlesztésének és a távmunkások számára felszerelt, a macskaköves sikátorok kis utcáiban felállított munkaállomások lehetőségét.

Santa Fiora polgármestere reméli, hogy a jó internet-kapcsolat, és a fent említett technikai fejlesztések csábítók lesznek a távoli munkavállalóknak.

A vad Toszkána szívében található Santa Fiora középkori falu a Monte Amiata természeti rezervátumban fekszik, közel a csodálatos Val D'Orcia-völgyhöz, a világhírű borairól ismert Montepulcianohoz, és Sienához. Ma a lakosság száma alig 2500 lakos, de Federico Balocchi polgármester úgy véli, hogy a technológia és a virtuális munka lehetősége forradalmasíthatja a szülővárosának jövőjét.

Azok a home office-ban dolgozók, akik ide költöznek és bérelnek házat a toszkán napsütésben, legfeljebb 200 eurót (240 dollárt), vagyis a teljes bérleti díj 50% -át kapják hosszú és két hónapos tartózkodás esetén egyaránt. A helyi bérleti díjak jellemzően havi 300 és 500 euró között mozognak, vagyis bárki, aki ide költözik, akár havonta csupán 100 eurót is fizethet.

sfiora3.jpg

Santa Fiora

Annak érdekében, hogy az érdeklődők megtalálják ideális szállás típusukat - legyen az egy hangulatos kőház a történelmi központban, vagy egy kis villa a környező zöld dombokban -, a városháza honlapot indított (https://www.vivinpaese.it), ahol a bérleti díjak mellett vízvezeték-szerelők, gyermekfelügyelők, orvosok, villanyszerelők és az ételszállítással foglalkozó cégek listáját is elérhetik.

Balocchi előszeretettel hangsúlyozza, hogy a bérleti utalvány nem részben fizetett nyaralás. A potenciális bérlőknek be kell bizonyítaniuk, hogy valóban távolról fognak dolgozni.

"Ez nem az alkalmi turistákat célozza meg, hanem olyan embereket, akik nagyon szeretnének kísérletezni a falusi élettel" - mondja. "A cél az emberek ösztönzése arra, hogy ide költözzenek, és itt végezzék a munkájukat. Azt akarjuk, hogy Santa Fiora a rugalmas életük irodájává váljon. Ez az intelligens falu projektünknek csak az első lépése."

Szóval mi a teendő, ha valaki élni szeretne ezzel a lehetőséggel?

Először is, valóban távmunkában kell dolgoznia, amit egy részletes dokumentum kitöltésével kell bizonyítania, ahol meg kell írnia, pontosan mit is csinál a havi bevételéért - legyen szó építészetről, dizájnról, költészetről, szabadúszó újságírásról, online főzési óraadásról vagy a világbéke közvetítéséről. Ezt a jelentkezési űrlappal együtt kell megküldeni az ott szereplő elérhetőségre.

Természetesen, a nyugdíjasokat is várja a falu, ha a nyugdíjas éveiben továbbra is független vállalkozóként, szakemberként vagy online tanácsadóként dolgozik az illető.

Másodszor, ha a bérlő megtalálja a városban az ideális házat, el kell küldenie a bérlet igazolását a szerződés részleteivel és az új címével szintén az előző címre. A havi 200 eurós polgármesteri átvállalás visszatérítésként működik, amelyet csak azután kell kifizetni a bérbeadónak, hogy a bérleti bizonylatokat elküldte a polgármesteri hivatalnak.

Balocchi biztosítja, hogy a város turisztikai irodája szívesen segít minden eljárásban és papírmunkában. A bérlők természetesen szabadon meghosszabbíthatják tartózkodásukat hat hónapon túl, bár azt már saját költségükön, de a polgármester reméli, hogy egyesek beleszerethetnek a faluba, és örökké maradnának. És ha úgy döntenek, hogy a helyi idegenforgalmi szektorba fektetnek be, akkor a város hajlandó akár 30 000 eurót is adni nekik panzió nyitására, vagy egy régi lakás szállodává való átalakítására.

S ha mindez még nem volna elég, a polgármester baba bónusszal is várja az érkezőket, 1500 euró jár minden újszülöttért, ha valaki úgy dönt, hogy tartózkodási hellyel rendelkezik és gyereket vállal.

"Nagyon jó lenne, ha valóban új családok telepednének le" - mondja Balocchi. "Alacsony óvodai díjaink vannak, ingyenes iskolai buszjáratokkal és sok olyan tevékenységgel várjuk a gyermekeket, amelyektől a szülőknek ideje marad fellélegezni."

Az egykori bányászati központ, Santa Fiora egy idilli, toszkán dombtetőn elhelyezkedő falu, ahol a természet és a művészet tökéletesen ötvöződik. Tornyok, szökőkutak, a dombos tájra kilátó panorámás piazzák, múzeumok és reneszánsz művészek alkotásait találja itt mindenki. A Fiora folyó túloldalát gesztenyeerdők, patakok, vízesések és érintetlen források hálózata veszi körül. Van egy ősi meseszép halastó is a falu mellett, amelyet buja fenyőfák, magnólia és gyümölcsöskert vesz körül, valamint pazar palazzók és egy ódon kastély. A legjobb szabadtéri tevékenységek közé tartozik a lovaglás, a kerékpározás, és túra a hegyi ösvényeken. A Santa Fiora nyáron népszerű nemzetközi zenei fesztivált tart, és rendszeres gasztronómiai vásárokat szervez helyi gombákkal, hagymákkal és gesztenyével.

További információk és az alkalmazás részletei itt találhatók: https://bit.ly/2SnhjzQ

sfiora2.jpg

Santa Fiora

Azok számára, akik inkább közelebb lennének Rómához, a lenyűgöző Rieti hasonló lehetőséget kínál, de minimum három hónapos tartózkodás esetén. Annak ellenére, hogy Rieti mintegy 50 000 lakosú, és a Lazio régió egyik legnagyobb városa, népessége nem növekszik.

rieti1.jpg

Rieti

"Valahogy elakadtunk" - mondja Daniele Sinibaldi alpolgármester. "A fiatalok továbbra is Rómába mennek munkát keresni, ezért küldetésbe kezdtünk, hogy ide csábítsuk azokat a távoli munkavállalókat, akik Rieti-t intelligens irodájukká változtatják, és újjáélesztik a városunkat."

Rieti lakáskínálata még vonzóbb. A bérleti lehetőséget hat hónapon túl is meghosszabbíthatja az érdeklődő, és az előzetes bérleti szerződés elég a támogatás odaítéléséhez.” - mondja Sinibaldi. „A távmunkások szabadon választhatnak ingatlant még a közeli vidéki kerületekben is, ahol a bérleti díjak alacsonyabbak a városhoz képest.”

Az ideális lakhely megkeresése viszont egy kicsit bonyolultabb lehet, mivel nincs elérhető ingatlanokkal rendelkező webhelye a városházának. Ezért a pályázóknak közvetlenül kapcsolatba kell lépniük ügynökségekkel vagy online bérleti felületekkel (például immobiliare.it; subito.it; casa.it).

Akik alkalmazotti státuszban dolgoznak, nekik egy levélre lesz szükségük a főnöküktől, de a szabadúszóknak elég egyszerűen leírniuk a szakmai munkájukat.

Sinibaldi bízik abban, hogy a távmunka új életre kelti az álmos Rietit.

"A bérleti díjak a városban 250 és 500 euró között mozognak" - mondja. "600 euróért egy egész kis villája lehet bárkinek a békés vidéken. Az utalvány Rieti teljes területén is felhasználható, beleértve Sant'Elia, Cerchiara vidéki falucskákat és a Terminillo síterepet is, de szeretnénk, ha az emberek beköltöznének a történelmi központba is. "

Az ókori római időkben Rieti stratégiai előőrs volt a Via Salaria sóút mentén, a Birodalom egyik fő autópályáján. Ezért az érintetlen Velino folyó mentén középkori falak körül megbújó patakok, tavak és források miatt "édesvízi Velence"-nek is nevezik a helyiek. A középkori, reneszánsz, barokk és modern építészet keveréke ez a város, ahol a monumentális piazzákat, az erődítmény-falakat és az arisztokratikus palotákat keskeny festői sikátorok kötik össze. Népszerű esti tevékenység a fenséges római hídon állva megcsodálni a mélyvörös naplementét, amely lángra lobbantja a folyót.

rieti3.jpg

Rieti

A római kor óta Rieti állítólag az úgynevezett Umbilicus Italiae, más néven "Olaszország köldökgombja", az ország pontos földrajzi központja. A történelmi központban számos lakás büszkélkedhet római falakkal és titkos átjárókkal a földalatti kamrákba. A helyi ételkülönlegességek közé tartozik a Fregnacce alla reatina, egy gyémánt alakú tészta, ízesített mártással, ami zsírból, zellerből, hagymából, apróra vágott paradicsomból, sóból és chiliből készül. A Pizzicotti-t, a csípett gnocchi-t fűszeres paradicsom, fokhagyma és olívaolaj mártással szolgálják fel. A stracciatella borjúhúslevesben főtt tojással, míg a spagetti alla carrettiera fűszerezett pecorino sajttal és chili paprikával készül.

Forrás: CNN Travel

 

A bejegyzés trackback címe:

https://stiledivita.blog.hu/api/trackback/id/tr5716557668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása