Az olaszok egyik legfinomabb, de nagy valószínűséggel a legnehezebben elkészíthető süteménye a panettone. És karácsonykor előszeretettel vásárolunk itthon mi is ebből a finomságból, hiszen már elérhető igazán magas minőségben is nem csak a fővárosban, de vidéken is, és a kandírozott gyümölcsöknek köszönhető illatáradat már akkor karácsonyi hangulatot csempész a lelkünkbe, amikor még csak őrült tempóban rohanunk az utolsó ajándékok beszerzése után. jöjjön három hely a fővárosban, és kettőt vidéken, ahol nem biztos, hogy a legolcsóbban tudjuk beszerezni a panettonet, de mindenképp megéri kiadni rá a pénzt, hiszen nagyrészt olasz vendéglátósoktól tudjuk megvenni, akik ugyebár nehezen nyúlnak mellé, másrészt pedig olyan cukrászoktól és/vagy pékektől, akik az évek folyamán bizonyították, hogy megéri bízni az ízlésükben ezen a téren is.
Akademia Italia Budapest: Panettone Ditta Augusta milánói műhelyéből
A Ditta Augusta a minőségre és a hagyományra épít 1945 óta. Az AUGUSTA Panettoni céget 1945-ben, Milánóban alapította egy cukrászmester, ahol a panettonekat a mai napig a hagyományos „Panettone Milano” recept alapján készítik.
A cég életének első 35 évében kialakult hagyományokra épülő, tökéletes receptúra, melyet a következő generációnak is sikerült átadni az évek folyamán, fenntartva az August termékek csúcsminőségét. Ma már a cég második és harmadik generációja vezeti a céget, amelyet sikerült olyan szintre emelniük, hogy elmúlt években a csomagoló technológiai részét is fejleszteniük kellett a kézműves panettonék hatalmas sikerének köszönhetően.
Ár: 750 gr – 1 kg: 6.900 Ft – 12.000 Ft
Dolcissima: A legtitokzatosabb panettone Foggiaból
Davide Deligio, a cukrászda Bari-i származású fő szakembere semmit nem bíz a véletlenre. Ha nem maga készít el egy finomságot, amiből lássuk be, nincs sok a kis budai üzletben, akkor addig megy, amíg igazán különleges terméket nem talál, egyedi és jelen esetben titokzatos szakemberekkel. Na, jó, azért nagyon messzire nem utazik, hiszen leginkább a Pugliaban fellelhető termékekben bízik, amelyek visszahozzák a gyerekkora emlékeit.
Talán így történhetett meg, hogy a legideálisabb panettonet a szintén Pugliaban található Foggiaban találta meg. De ahol a karácsonyi finomság készül, annyira családi manufaktúra, hogy nincs neve, és nem is érhető el az átlagembernek. De bízva Davide ízlésében, biztosra vesszük, hogy a hatalmas mérető, a zacskón keresztül is kandírozott citrust árasztó finomsággal nem tudunk hibázni mi sem, és amikor otthon megkóstoljuk, azonnal Olaszországban érezhetjük magunkat.
Ár: 4.500 Ft/750 gr
Trattoria Pomo d’Oro: Panettone a 3 Michelin-csillagos Da Vittorio Ristorante cukrászdájából
Gianni Annoni étterme már évek óta a legjobb panettonekat hozza el Budapestre, de idén igazán magasra tette a mércét. Más, egyéb nívós olasz cukrászatok terméke mellé besorakoztatta a 3 Michelin-csillagos Da Vittorio Ristorante kézzel készített, autentikus recepten alapuló panettonéját.
Vittorio Cerea több mint fél évszázaddal ezelőtt nyitotta meg éttermét Bergamoban feleségével, Brunával. Öt gyermekükkel az elmúlt 50 évben a Vittorio nevet a kiválóság márkájává tették a minőségi olasz vendéglátás világában. A Da Vittorio Ristorante ma már 3 Michelin-csillag tulajdonosa, a család cukrászdája, a freskókkal díszített, békebeli hangulatú Cavour 1880 pedig a legjobb olasz sütemények fellegvára.
A Da Vittorio tradicionális karácsonyi panettone nagytudású olasz cukrászok kézműves munkája, és minden ízében exkluzív. Csak a limitált készlet erejéig! (Pomo d’Oro Offical facebook oldal)
Ár: 32.000Ft/1kg
Király Pék és Társa Bt. – Soltvadkert: Az Olaszországban is díjnyertes panettone Mester Róberttől
Közel 10 éve foglalkozik Mester Róbert panettone készítéssel, és nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy olyan alapanyagokból és olyan minőségben készítse el Olaszország legkedveltebb karácsonyi süteményét, mint az olaszok, lievito madre kovásszal.
Addig-addig kísérletezgetett, míg egyszer csak Lecce-ben találta magát a pékmesterek klubjában, majd hogy teljesen tökélyre vigye a panettone készítést, a Nápolyi-öbölbe utazott, Ischia szigetére, hogy ne mástól, mint a 2019-es és „panettone world cup” győztesétől, Alessandro Slama pék-cukrász mestertől tanulja meg a panettone tökéletes elkészítését.
Ár: 5.000Ft/1kg (csak előrendelésre a 20/274-4237-es telefonszámon)
Piccolo 100% Italiano – Pécs: Tradicionális panettone piemontese Gilber, vagy ahogy mindenki ismeri Il Signor Panettone Torino-i műhelyéből
Kocsis Ferenc pécsi vállalkozó, és Olaszország fun az elmúlt évek a kifinomult ízlésének köszönhetően, elárasztotta a délvidéket csúcsminőségű olasz termékekkel. Nincs ez másképp karácsony idején sem, amikor a panettone beszerzéséről van szó, hiszen egyenesen Torinoból, Il Signore Panettone műhelyéből szállítja a süteményeket az apró kis üzletbe.
1965-ben a fiatal Gilber a korára jellemző szenvedéllyel és lelkesedéssel nyitotta meg kis egyszemélyes műhelyét Torinoban. Az évek során bár modern családi vállalkozássá alakult át a cég, de a zászlóshajó továbbra is a piemonti mogyoró és máz borította panettone, ami 48 órás természetes kelesztésű kovásszal, és a legmagasabb minőségű alapanyagokból készül.
Ár: 6.500Ft/1kg
(A fotók a cégek facebook oldaláról származnak)